Steklenice piva so odkrili šele leta 2011. Foto: Greene King Brewery
Steklenice piva so odkrili šele leta 2011. Foto: Greene King Brewery

Edvard VIII. je postal britanski kralj januarja 1936 po smrti svojega očeta, Jurija V. A se je slabo leto pozneje kroni odpovedal in abdiciral tik pred kronanjem, da se je lahko poročil z ameriško ločenko Wallis Simpson, kar do danes velja za enega največjih pretresov v britanski monarhiji (do podobnega primera s princem Harryjem).

Kakor koli že, pivo, zvarjeno za Edvardovo kronanje ("Coronation Ale"), posledično nikdar ni bilo izpito – ali prodano, odkrili pa so ga šele leta 2011 ob gradbenih delih v kleti pivovarne Greene King v kraju Bury St Edmunds na jugovzhodu Anglije, poroča CNN.

Pivovarna bo zdaj dala na dražbo več zabojev piva, in sicer 5. maja, dan pred kronanjem kralja Karla III., s čimer želijo počastiti dogodek. Izkupiček prodaje bo šel dobrodelni organizaciji The Prince's Trust, ki jo je ustanovil kralj Karel III. v pomoč mladim iz revnejših družin.

Zaradi Wallis Simpson se je Edvard leta 1936 odrekel britanskemu prestolu. Foto: AP
Zaradi Wallis Simpson se je Edvard leta 1936 odrekel britanskemu prestolu. Foto: AP

"Naravnost fascinantno je, da je to pivo ležalo v kleti 86 let," je povedala Kate Williams, zgodovinarka in avtorica, ki sodeluje z Greene Kingom pri preučevanju odpovedanega kronanja. Ob tem je dodala, da se je Edvardu že takoj po nasleditvi svojega očeta "porajal dvom" zaradi njegovega razmerja s Simpsonovo.

"Priprave na kronanje so potekale leto dni, a ko je končno nastopil čas za veliki dogodek, je Edvard že abdiciral in zapustil državo, tako da je bilo to pivo odveč," je povedala Williamsova. Pivo je imelo takrat 12 % alkohola, zvarjeno pa je bilo iz angleškega hmelja in ječmena, kar mu daje bogat sadni okus, navaja pivovarna.

V Greene Kingu so zvarili letos posebno izdajo piva "Coronation Ale", ki pa ima samo 4 % alkohola ter note citrusov in tropskega sadja, na voljo pa je v pivnicah po celem Združenem kraljestvu.

"Pivo varimo že več kot 200 let, delamo pa tudi priložnostne izdaje, kot sta bili svetli pivi za kronanje leta 1937 in letos. S tem lahko ujamemo trenutke v zgodovini, ki jih lahko delimo s kasnejšimi generacijami," je zapisal v izjavi direktor Green Kinga Jack Palmer.