Italijanski delavci so prejeli božično darilo. Foto: BoBo
Italijanski delavci so prejeli božično darilo. Foto: BoBo

Italijanski podjetnik, ki je umrl junija lani v 87. letu starosti, je pred smrtjo spremenil svojo oporoko. Naredil je načrt, ki se je uresničil v božičnem času. Družinski člani pokojnega nadrejenega so poskrbeli, da bi v popolnosti izpolnili zadnjo željo Piera Macchija.

Vsak izmed zaposlenih, okoli 250 jih je, je tako pred 25. decembrom prejel ovojnico z več tisoč evri kot nagrado za dobro opravljeno delo. Macchi je za vsakega delavca posebej določil višino nagrade - novozaposlene je nagradil z 2.000 evri, tisti, ki v podjetju delajo že vse življenje, so prejeli tudi po 10.000 evrov, nekateri pa tudi več.

"Morda je kakšni družini to spremenilo življenje, to je pa tudi bistvo tega," je povedala podjetnikova hčerka Giovanna, ki je dodala, da je oče sprejel to odločitev popolnoma samostojno, pri tem pa so ga seveda podprli tudi njegovi bližnji.

Poleg denarja v ovojnici so zaposleni prejeli tudi ganljivo pismo Macchijeve žene Carle, piše italijanski Corriere della Sera.

Uspeh zaradi dobrih delavcev
Božična pravljica se je zgodila v kraju Bodio Lomnago v italijanskih Alpah, kjer ima sedež tovarna Enoplastica, ki proizvaja različne zamaške in etikete za steklenice za vino. Tovarno je Piero ustanovil leta 1957, danes pa izdelke izvažajo v 86 držav sveta: v Španijo, na Novo Zelandijo, v Avstralijo, ZDA ...

Uspeh podjetja je Piero vedno pripisoval svojim zaposlenim, tako da se jim je ob koncu življenja želel zahvaliti na poseben način.