Navišjo ceno so iztržili za pramen las. Foto: MMC
Navišjo ceno so iztržili za pramen las. Foto: MMC

Bel pramen skodranih las, položen v škatlo, oblečeno v moder žamet, je imel izklicno ceno 450 evrov, interes kupcev pa je bil očitno velik, saj so lase na koncu prodali za več kot 20-krat višjo ceno.

To pa ni bila edina prodaja las slavnih oseb. Leta 2011 se je veliko kupcev borilo za pramen las, ki si ga je odstrigel pevec Justin Bieber - prodali so ga prek spletne strani Ebay in zanj iztržili skoraj 30.000 evrov. Justin je lase skupaj s svojim avtogramom podaril voditeljici Ellen Degeneres, ki se je nato odločila, da bo lase prodala in denar podarila v dobrodelne namene.

Cesar in ogrski kralj Franc Jožef I. Habsburško-Lotarinški, ki je vladal polnih 68 let, kanadskega pevca sicer ni prekašal, se je pa njegov pramen las prodal bolje od las Napoleona Bonaparteja. Lase francoskega cesarja so leta 2010 prodali za dobrih 10.000 evrov.

Na dražbi dunajske avkcijske hiše Dorotheum so se sicer poleg las Franca Jožefa prodajali tudi nekateri drugi njegovi predmeti. Inventar iz cesarjeve vojaške garderobe so prodali za 10.625 evrov, par manšetnih gumbov za 8.750 evrov, cesarjev robec pa za 2.750 evrov.

Predmete je prodajal potomec zadnjega cesarjevega osebnega služabnika Eugena Ketterla, ki si je med vladanjem Franca Jožefa I (1848-1916) svojo plačo izboljšal s tem, da je shranil nekatere odslužene cesarjeve osebne predmete. Podjetni služabnik je tako z dovoljenjem cesarja obdržal kar nekaj dragocenih predmetov. Eden izmed njegovih dedičev se je zdaj odločil, da bo nekatere od njih prodal in s tem dobro zaslužil.