Pluje že od leta 2017. Foto: BoBo
Pluje že od leta 2017. Foto: BoBo

"Je največja te vrste. Je mojstrovina v vsaki podrobnosti," je zapisalo nemško podjetje Nobiskrug, ki je ustvarilo 142,81 metra dolgo plovilo, katerega jambori dosežejo 100 metrov višine.

Čeprav jadrnico, ki po morjih potuje že od leta 2017, poganjata dva dizelska motorja, lahko za plovbo uporablja tudi jadra.

Tehnologija avtomatiziranih jader ene izmed največjih in najnaprednejših superjaht na svetu, naj bi se v prihodnje uporabljala tudi na tovornih ladjah, ki bi namesto goriva lahko izkoriščale veter.

Lastnik jadrnice A, ta tehta kar 12.600 ton, je sicer ruski milijarder Andrej Melničenko, ki naj bi se lahko pohvalil s premoženjem za 22,9 milijarde evrov, zaslužil pa naj bi z vlaganji v tvegane portfelje, premog in gnojila.

Projekt naj bi po besedah proizvajalca Nobiskrug razvil na "željo lastnika, da bi premikal meje inženiringa in izzval status quo industrije", šlo pa naj bi za najbolj vizionarski projekt nemškega podjetja.

Zasidrana je v Portorožu. Foto: BoBo
Zasidrana je v Portorožu. Foto: BoBo

V slovensko morje je ena najdražjih jadrnic – jadrnica A, ki je vredna več kot 500 milijonov dolarjev (okoli 450 milijonov evrov) – priplula v sredo.

Melničenko je sicer poročen s Srbkinjo Aleksandro Nikolić, s katero sta se spoznala v Franciji leta 2003. Na poroki leta 2005 so svate zabavala taka imena, kot so Whitney Houston, Christina Aguilera in Julio Iglesias.

Zakonca imata v lasti dve superjahti, ki ju je oblikoval sloviti francoski oblikovalec Philip Starck. Poleg že omenjene jadrnice "A Hamilton" še 119 metrov dolgo motorno jahto "A", ki je stala okoli 300 milijonov dolarjev.

Najdražja jadrnica na svetu obiskala Piran

Obvestilo uredništva:

Prvotno je bilo v novici nekaj netočnih informacij. Jadrnica Sailing Yacht A ni "najdražja na svetu", temveč zgolj ena izmed najdražjih, njena vrednost pa je ocenjena na 500 milijonov dolarjev in ne 600, kot je bilo prvotno navedeno. Njeni jambori dosegajo in ne presegajo 100 metrov višine. Premoženje milijarderja Melničenka revija Forbes ocenjuje na 22,9 milijarde evrov in ne 15,8 milijarde, kot smo prvotno navedli. Druga jahta v lasti Melničenka in njegove žene, "A", je dolga 119 in ne 120 metrov. Prvotno smo v prispevku napačno navajali, da je Melničenko jahto podaril ženi.