Cirkuška predstava je navdušila tudi filmske ustvarjalce, ki so ustvarili pozneje z oskarjem nagrajeno uspešnico. Foto: AP
Cirkuška predstava je navdušila tudi filmske ustvarjalce, ki so ustvarili pozneje z oskarjem nagrajeno uspešnico. Foto: AP
Maja lani so se od predstave poslovili sloni. Foto: AP

Lastniki cirkusa so se za tovrstni ukrep odločili zaradi upada prodaje vstopnic in visokih stroškov upravljanja, je poročal britanski BBC. Aktivisti, ki so se nekaj desetletij borili za pravice živali, ki sodelujejo v predstavah, so nad novico navdušeni.

"Po tehtnem premisleku smo se z družino odločili, da bomo svojo zadnjo predstavo uprizorili maja," je zapisal izvršni direktor Feld Entertainmenta Kenneth Feld. Po drugi strani pa so iz mednarodne organizacije za etično ravnanje z živalmi PETA sporočili, da se "končuje najbolj žalostna predstava na svetu za divje živali". Hkrati pa so pozvali druge cirkuse, ki v svojih predstavah uprizarjajo trike z živalmi, da sledijo njihovemu vzoru.

Maja lani so po letih boja aktivisti za zaščito živali dosegli, da je cirkus v predstave nehal vključevati slone. Cirkas je sicer znan tudi po tem, da je navdihnil ustvarjalce filma Največja prestava na svetu (film je pozneje prejel tudi oskarja).