Kyle in Northstar imata eno redkih stripovskih romanc, ki deluje. Foto: Reuters
Kyle in Northstar imata eno redkih stripovskih romanc, ki deluje. Foto: Reuters
Par si bo večno zvestobo obljubil v New Yorku. Foto: Reuters

Newyorški stripovski založnik je sporočil, da se bo lik Jeana-Paula Beaubiera poročil s svojim partnerjem Kylom Jinadujem v stripu "Astonishing X-Men" številka 51, ki bo izšla 20. junija.
Northstar je razkril svojo istospolno usmerjenost leta 1992 v številki "Alpha Flight" (106), kar je bilo prelomnega pomena za Marvel.


Deset let pozneje, leta 2002, sta se gejevska lika Apollo in Midnighter poročila v stripu "The Authority", ki ga je izdal Wildstorm imprint. Od takrat je bila vrsta stripovskih junakov in zlikovcev spisanih kot geji, lezbijki ali transseksualci, od Kate Kane/Batwoman (DC Comics) do Hulkinga in Wiccana v Mladih maščevalcih.
Stripi so kot medij sprejeli gejevske, lezbične in transseksualne like, ta mesec pa stripar Tom Batiuk v stripu "Funky Winkerbean" piše o gejevskem paru, ki se skuša udeležiti maturantskega plesa, kar razdeli tamkajšnjo skupnost. "Ko prisostvujem predavanjem v moji stari srednji šoli, vidim, kako je odnos mlajše generacije do homoseksualcev bolj odprt kot pri njenih predhodnikih," je povedal Batiuk.
Odražanje realnega sveta
Za Marvel je prihajajoča poroka način še bolj vsaditi istospolno tematiko v svoj sodoben univerzum. "Svet Marvela je vedno odseval svet pred vašim pragom, zato se trudimo, da bi naši liki, odnosi in zgodbe temeljili na tej resničnosti," pravi Marvelov urednik Axel Alonso. Avtorica Marjorie Liu, ki piše "Astonishing X-Men", je dejala, da je bila odločitev, da par poroči, primerna.
"Kot avtorica, pisateljica romanc, se mi je vedno zdelo malce čudno, da stripovski junaki ostajajo vrsto let v nedorečenih zvezah," je povedala Liujeva. "Seveda se v resničnem življenju to dogaja - nekatere zveze preprosto nikdar ne dozorijo - a čudovita stvar pri zgodbah je, da imajo navado pomikati bralce in like naprej."

"In v tem primeru je čas napočil tudi za Northstara in Kyla, ki imata eno tistih redkih stripovskih romanc, ki dejansko deluje," je še dodala. Glede samega dogodka je Liujeva povedala, da bo poroka v New Yorku, kjer so istospolne poroke legalizirane.