Joby Ogwyn v opravi, v kateri že nekaj mesecev pridno vadi. Foto: Reuters
Joby Ogwyn v opravi, v kateri že nekaj mesecev pridno vadi. Foto: Reuters

Da, prav ste prebrali. 39-letni ameriški pustolovec bo z 8.848 metrov visokega Everesta skočil v posebni najlonski obleki s krili, na kateri bodo pritrjene tudi kamere, da bodo lahko po vsem svetu, podobno kot je bilo pri skoku iz vesolja Felixa Baumgartnerja, podvig (ali tragedijo) spremljali v živo.

"Zelo me je strah, a ne bojim se umreti. Ni me strah živeti po svoje. Morda me prav ta strah žene naprej in mi daje moč, da ohranjam zbranost. Skok z najvišje gore sveta so moje sanje in za njihovo uresničitev sem pripravljen tvegati vse," je dejal Ogwyn, ki se spomladi ne bo prvič srečal z Mount Everestom. Ko bo priplezal na vrh, se bo preoblekel, naredil nekaj vdihov s kisikovo masko in si na glavo nadel čelado. "Nato bom naredil od pet do deset korakov in ne bo me več," je dejal dramatično.

Everest osvojil v dobrih devetih urah
To goro je prvič osvojil pri 24 letih, s čimer je postal najmlajši Američan s tem dosežkom. Vrh je iz tabora dosegel v komaj devetih urah in pol. Pred tremi leti je že opravil poskusni skok nad goro iz letala, pri katerem je spoznal, kako bo zelo redek zrak vplival na njegov morda zgodovinski skok.

Ko bo šlo maja zares, Ogwyn, ki ga je mogoče videti tudi v televizijski oddaji National Geographica Adventure Wanted, predvideva, da bo med več kot trikilometrskim prostim padom do baznega tabora dosegel hitrost 240 kilometrov na uro. "Nisem posebno nadarjen športnik, imam pa zelo visok prag bolečine," je dejal in dodal, da bo pri podvigu pomembna tudi psihična priprava. "Kar imaš v glavi in srcu, je pomembneje od rok in nog. Everest je končni, najvišji cilj, je največji 'oder' na svetu."

Seveda ga ob tem podvigu čaka kup nevarnosti. Lahko se zaleti ob skale, morda ga bo odneslo tudi na kitajsko ozemlje. "Za vsak primer bom imel v žepu potni list in nekaj denarja," se je pošalil.

In kako bo pristal? Ne s tradicionalnim padalom, ampak bo predstavil za zdaj še skrivnostno novo opremo, ki so jo razvili posebej za skok s takšne višine.