Foto: EPA
Foto: EPA

Lunarno novo leto, znano tudi kot kitajsko novo leto ali praznik pomladi, je začetek leta v lunarnem koledarju, ki se tradicionalno uporablja v mnogo vzhodnoazijskih državah, vključno s Kitajsko, Vietnamom, Singapurjem, Južno Korejo in drugimi. Glede na gregorijanski koledar lunarno novo leto običajno praznujejo med koncem januarja in sredino februarja. Med praznovanjem, ki običajno traja 15 dni, se družine zberejo na pojedinah, si izmenjujejo darila ali sodelujejo v različnih prazničnih dejavnostih, kot so plesi zmajev in levov, ognjemeti in obiski templjev.

Vsako leto je po lunarnem koledarju povezano z eno od dvanajstih živali kitajskega horoskopa. Čeprav je kitajski zodiakalni koledar neverjetno zapleten, ga najbolje opišemo kot 12-letni cikel, ki ga predstavlja 12 različnih živali v določenem vrstnem redu: podgana, vol, tiger, zajec, zmaj, kača, konj, koza, opica, petelin, pes in prašič. Osebno znamenje je določeno z letom rojstva, kar pomeni, da bodo vsi novorojenčki v prihajajočem lunarnem letu rojeni v znamenju zmaja. Tradicionalno sta za vsako kitajsko znamenje sreča in blaginja v veliki meri odvisni od položajev Tai Suija. To je skupno ime za zvezdna božanstva, za katera se domneva, da se vrtijo vzporedno in v nasprotni smeri od Jupitra, poroča CNN.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zakaj rdeča barva in ognjemeti?

Z lunarnim novim letom je povezanih nešteto ljudskih pravljic, a mit o Nianu izstopa kot eden najbolj zabavnih. Legenda pravi, da je bil Nian divja podvodna zver z ostrimi zobmi in rogovi. Vsako lunarno novo leto se je splazil na kopno in napadel bližnjo vas. Nekega dne se je pojavil skrivnostni starec in vztrajal, da ostane v vasi, čeprav so ga opozorili na bližajočo se nevarnost. Na presenečenje vaščanov sta starec in vas preživela popolnoma nepoškodovana. Moški je trdil, da je Niana prestrašil tako, da je na vrata obesil živo rdeče okraske, oblekel rdeča oblačila za piko na i pa dodal še ognjemet. Ta tradicija v državah, ki praznujejo lunarno novo leto, živi še danes.

Kljub zabavi imajo ljudje, ki praznujejo lunarno novo leto, s pripravami veliko dela. Praznovanja trajajo 15 dni, včasih celo več, v tem obdobju pa se odvijajo različne dejavnosti in njim pripisane naloge, vse pa se začne že teden dni pred novim letom.

Velika družinska večerja

Velike večerje na lunarno silvestrovo, na katerih se zberejo razširjene družine, so nepogrešljiv del praznovanja. Družinski meniji se razlikujejo od kraja do kraja, a vsem jedem je skupno to, da jih simbolno povežejo z besedami in predmeti, ki naj bi prinašali srečo.

Piščanec dong tao, poznan po nenavadno velikih stopalih, je že več generacij poslastica v Vietnamu in bo tradicionalno na jedilniku številnih družin, ki praznujejo lunarno novo leto. Redka pasma perutnine, znana tudi kot zmajev piščanec, ki ima luskaste rdeče tačke, izvira iz vasi Dong Tao, 30 kilometrov jugovzhodno od Hanoja.

Piščanec dong tao, ki tehta do šest kilogramov, je poslastica, ki je bila nekoč na voljo samo kraljevi družini. Lastnikom naj bi namreč prinašal srečo in bogastvo. Dandanes je povpraševanje po tem piščancu s hrustljavo teksturo, izrazito dišečo aromo in bogatim okusom močno naraslo, čeprav žival še vedno ni poceni. "Popolnoma odrasel zmajev piščanec iz vasi Dong Tao, se prodaja v vrednosti do pet milijonov dongov (približno 190 evrov) ali včasih celo za 10 milijonov dongov," je za Reuters povedal Le Trong Dung, rejec piščancev v vasi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Loc Duc Toan, 25-letni kuhar iz Hanoja, je za Reuters dejal, da ima piščanec dong tao najboljši okus pri starosti od 13 do 15 mesecev, in dodal, da je kuhanje na pari eden najboljših načinov, kako ga pripraviti. "Ko je pripravljen na pari, bo koža hrustljava z lastno dišečo aromo in slajšim mesom v primerjavi z običajnim piščancem," je dodal. Piščance zdaj gojijo tudi zunaj vasi, kar je priložnost za širši krog kupcev, a imajo po besedah lokalnega kmetijskega uradnika Phan Van Hieua najboljši okus tisti, ki so vzrejeni v vasi in hranjeni zgolj z neoluščenim rižem in koruzo. "Proizvodnja še ni zadovoljila domačega povpraševanja," je povedal. Ob tem pa je dodal: "Prepričan sem, da piščanca dong tao v bližnji prihodnosti ne boste našli v nobeni restavraciji KFC."