Oleg Kononenko. Foto: EPA
Oleg Kononenko. Foto: EPA

59-letni Kononenko je presegel dosežek svojega rojaka Genadija Padalke, ki je skupno zbral nekaj več kot 878 dni na petih vesoljskih poletih, preden se je leta 2017 upokojil, je poročala državna tiskovna agencija TASS.

Kononenko, poveljnik kozmonavtskega korpusa ruske vesoljske državne agencije Roscosmos, bo ob koncu tokratne misije konec septembra skupno naštel 1110 dni v vesolju.

"V vesolje letim, da počnem svojo najljubšo stvar, ne da postavljam rekorde," je Kononenko povedal za TASS v intervjuju z Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Dodal je: "Ponosen sem na vse svoje dosežke, bolj pa sem ponosen, da ima rekord v skupnem trajanju človekovega bivanja v vesolju še vedno ruski kozmonavt."

Kononenko, ki je kot otrok sanjal o odhodu v vesolje, je pri 34 letih začel trenirati kot del skupine kozmonavtov, izbranih za program ISS, piše na spletni strani Evropske vesoljske agencije. Njegov prvi polet v vesolje je bil leta 2008.

Kononenko je dejal, da je redno telovadil, da bi se uprl fizičnim učinkom zahrbtne breztežnosti, a da je šele ob vrnitvi na Zemljo spoznal, koliko življenja je zamudil.
"Ne počutim se prikrajšanega ali izoliranega," je dejal.

Dejal je, da lahko kozmonavti zdaj uporabljajo videoklice in sporočila, da ostanejo v stiku z bližnjimi, vendar je priprava na vsak novi vesoljski polet postala težje zaradi tehnološkega napredka. "Poklic kozmonavta postaja vse bolj zapleten. Sistemi in poskusi postajajo vse bolj zapleteni. Ponavljam, priprava ni nič lažja."

ISS je eden redkih mednarodnih projektov, pri katerem ZDA in Rusija še vedno tesno sodelujejo. Decembra je Roscosmos sporočil, da je bil program navzkrižnih poletov z Naso na ISS podaljšan do leta 2025.