Tudi ameriški predsednik Barack Obama si rad privošči hot dog ali hamburger. Foto: EPA
Tudi ameriški predsednik Barack Obama si rad privošči hot dog ali hamburger. Foto: EPA
Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel zelo rada je solate, enolončnice in domačo zelenjavo. Foto: EPA

Ta teden so se v Nemčiji srečali člani leta 1977 ustanovljenega Kluba kuharjev šefov, v katerem med drugim sodelujejo kuharji britanske kraljice Elizabete II. in ameriškega predsednika Baracka Obame, z mediji pa so delili tudi nekaj drobnih skrivnosti pravih kuharskih mojstrov.

Da nekdanji ameriški predsednik George W. Bush ne spada med prefinjene sladokusce, ni preveliko presenečenje - njegov nekdanji kuhar Walter Scheip je izdal, da kulinarični svet Busha starejšega zajema predvsem hamburgerje, sendviče in čili. Podobno kot Bill Clinton, ki je pod pod francosko kuhinjo razumel predvsem pomfrit in je rad jedel tudi hamburgerje, kot je razkril njegov kuhar Pierre Chambrinkot - odkar je prestal operacijo srca, pa naj bi se Clinton vendarle prehranjeval bolj zdravo.

Najljubša jed savdskega kralja Abdulaha je šalik, neke vrste rižota s piščancem in tekočim jogurtom. Tudi Abdulah ceni bolj preprosto hrano. Nasprotno pa je nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac znan po kulinaričnem eksperimentiranju. Poleg svinjske krače z zeljem, ki jo je na obiskih pri takratnem nemškem kanclerju Gerhardu Schröderju z užitkom pojedel, je imel Chirac rad tudi kakšno porcijo polžev v česnovem maslu in dobrote kitajske kuhinje.

Svinjski želodec proti zelenjavi
Brez nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla pa bi pfälzerjev svinjski želodec verjetno ostal lokalna specialiteta z veliko manj okusnim imenom. Ker je Kohl tuje državnike rad povabil na svinjski želodec, je jed postala znana tudi v tujini.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa zelo rada je solate, enolončnice in domačo zelenjavo. Merklova mora biti očitno zelo dobra kuharica. "Od mene ne potrebuje nikakršnih namigov," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal njen glavni kuhar Ulrich Kerz.

Na njenem jedilniku je predvsem poudarek na zelenjavi, vendar Kerz ni želel izdati kanclerkine najljubše jedi. "Če to povem, ji bodo vsepovsod po svetu stregli to jed. Tega pa ne želim," je dejal. Zase Merklova pravi, da ceni domačo kuhinjo in zna skuhati kar dobro krompirjevo juho. Njeni gostje pa cenijo predvsem njeno rulado z rdečim zeljem.