Hongkonški umetnik meni, da lahko robotovo ustvarjanje označimo za umetnost. Foto: Reuters
Hongkonški umetnik meni, da lahko robotovo ustvarjanje označimo za umetnost. Foto: Reuters

Victor Wong je za izdelavo in usposabljanje robota, ki ga je poimenoval A.I Gemini, potreboval tri leta. Projekt je umetnik poimenoval Far Side of the Moon, saj je robotovo umetno inteligenco polnil z Nasinimi tridimenzionalnimi fotografijami lune, ki jih je zajel kitajski lunarni rover Chang' e-4m, ki je januarja fotografiral temno stran lune.

A.I Gemini za posamezno umetnino v povprečju porabi 50 ur. Pri tem ustvarja s pomočjo prepletov vzorcev pokrajin z luninega površja, ki jih izbira in kombinira samostojno. Slike nastajajo na tradicionalnem kitajskem papirju, Wong pa je tudi robota izdelal na način, da ustvarja slike na starodavni kitajski način šuimo, pri katerem se večinoma uporabljata le črnilo in voda.

Robotove slike so trenutno na razstavi v Londonu, kjer jih je mogoče tudi kupiti. V povprečju je za posamezno sliko treba odšteti okoli 10 tisoč evrov. Wong je povedal, da se ob odprtju razstave počuti dobro in da so bila robotova dela dobro sprejeta. Na vprašanje, ali meni, da lahko robotova dela označimo za umetnost, pa je odgovoril pritrdilno.