Antarktika. Foto: AP
Antarktika. Foto: AP

Nosilko prejšnjega rekorda, Kanadčanko Caroline Cote, je prehitela za en dan, 14 ur in 34 minut. Novi Guinnessov rekord morajo sicer uradno še potrditi, piše Guardian.

Vzdržljiva Harpreet je v povprečju na smučeh tekla od 12 do 13 ur na dan, pri čemer je za seboj vlekla sani, otovorjene s 75 kilogrami nujne opreme.

Kot pravi, njen tempo ni bil prehud: "Vsekakor ni šlo za sprint, vendar sem morala ves čas tehtati, koliko moči bom vložila v tek in kako dolgo bom tekla vsak dan. Če bi tekla predolgo ali prehitro, bi izgorela, če bi tekla prepočasi ali prehitro končala, bi zgrešila rekord."

Med tekom se je usmerjala v tisto, kar je lahko nadzorovala. "Nisem mogla nadzorovati vremenskih razmer in nizkih temperatur (minus 30 stopinj Celzija), lahko pa sem se odločala, kako se bom z njimi spopadala – korak za korakom."

Harpreet Chandi, ki je po poklicu fizioterapevtka, ima v žepu že dva rekorda. Oba je dosegla na Antarktiki, za katero pravi, da je osupljivo lep kraj, ki ga je treba spoštovati.

"S svojo odpravo nisem želela samo preizkusiti svojih meja, temveč tudi navdihniti druge, da presežejo sami sebe. Takšni podvigi nam pokažejo, kdo v resnici smo in kaj zmoremo."