Michael Jackson, eden največjih popzvezdnikov v zgodovini, je po dolgotrajnih zdravstvenih in duševnih težavah umrl leta 2009, star komaj 50 let. Foto: EPA
Michael Jackson, eden največjih popzvezdnikov v zgodovini, je po dolgotrajnih zdravstvenih in duševnih težavah umrl leta 2009, star komaj 50 let. Foto: EPA

Mednarodna študija je pokazala, da ljudje, ki jim uspe odmevna kariera v svetu zabave ali športa, po navadi umrejo mlajši od povprečja.
Raziskovalca Richard in Catgherine Epstein sta preučila 1.000 osmrtnic iz New York Timesa iz obdobja med letoma 2009 in 2011 in ugotovila, da ljudje iz sveta filma, glasbe, odrskih umetnosti in športa umrejo pri 77,2 letih.
Povprečna življenjska doba za kreativce je 78,5 let, 81,7 za akademike in 83 let za poslovneže, vojake in politike.
Avstralska raziskovalca, ki sta študijo objavila v mednarodni medicinski publikaciji, ugibata, da gre morda pri krajši življenjski dobi za to, da zvezdniki v življenju več tvegajo, pa naj gre za to, da si želijo doseči nek cilj ali zato, ker so uspešni.
Dodala sta, da je pri takšnih karierah pogostejše kajenje in drugo rizično obnašanje.
Pri Reutersu so za komentar poprosili najuglednejšega britanskega tiskovnega predstavnika slavnih Maxa Clifforda, ki ga rezultati študije niso presenetili, saj pravi, da so slavni do uspeha vedno prišli s trdim delom in pod hudim pritiskom, potem ko so enkrat na vrhu, pa jih ves čas skrbi, kdo bi jih lahko nadomestil.
"Pri slavi in uspehu ne gre le za bogastvo in srečo," pravi Clifford in nadaljuje: "Uspeh je kot mamilo, ki ga moraš dobiti vedno znova, vedno te skrbi, da nekoč ne boš več uspešen, zato se vse bolj ženeš in vse bolj trdo delaš. Če nisi tekmovalen, pa ti tako ali tako ne bo uspelo."
Eden od ciljev Epsteinovih je bil tudi opozoriti mlade, ki si želijo postati uspešni in slavni na morebitne pasti uspeha

Mednarodna študija je pokazala, da ljudje, ki jim uspe odmevna kariera v svetu zabave ali športa, po navadi umrejo mlajši od povprečja. Raziskovalca Richard in Catherine Epstein sta preučila 1.000 osmrtnic iz časopisa New York Times iz obdobja med letoma 2009 in 2011 in ugotovila, da širše znani ljudje iz sveta filma, glasbe, odrskih umetnosti in športa umrejo pri povprečno 77,2 leta. Povprečna življenjska doba pri drugih kreativnih poklicih je po njunih podatkih 78,5 leta, 81,7 pri akademikih in kar 83 let med poslovneži, vojaškimi uslužbenci in politiki.

Avstralska raziskovalca, ki sta svoje ugotovitve objavila v mednarodni medicinski publikaciji, domnevata, da morda razlog za krajšo življenjsko dobo zvezdnikov tiči tudi v tem, da ljudje, ki izstopajo iz množice, v življenju več tvegajo. Dodala sta, da je pri tistih, ki imajo uspešne kariere, pogostejše rizično obnašanje, na primer kajenje, uživanje mamil in podobne razvade.

Pri Reutersu so za komentar poprosili najuglednejšega britanskega tiskovnega predstavnika slavnih Maxa Clifforda, ki ga rezultati študije niso presenetili, saj pravi, da so slavni uspeh vedno dosegli s trdim delom in pod hudim pritiskom, potem ko so enkrat na vrhu, pa jih ves čas skrbi, da bi jih lahko kdo nadomestil. "Pri slavi in uspehu ne gre le za bogastvo in srečo," pravi Clifford in nadaljuje: "Uspeh je kot mamilo, ki ga moraš dobiti vedno znova, ves čas te skrbi, da ti ga bo nekoč zmanjkalo, zato se vse bolj ženeš in vse bolj trdo delaš. Če nisi tekmovalen, pa ti tako ali tako ne bo uspelo."

Eden izmed ciljev raziskave Epsteinovih je bil tudi opozoriti mlade, ki si želijo postati slavni, na morebitne pasti uspeha.