Simpsonovi so na sporedu malih ekranov od leta 1989 in veljajo za najdlje trajajočo ameriško animirano serijo in pravi kulturni fenomen. Foto: EPA
Simpsonovi so na sporedu malih ekranov od leta 1989 in veljajo za najdlje trajajočo ameriško animirano serijo in pravi kulturni fenomen. Foto: EPA

Producent, animator in stripar je tako končno dal odgovor na t. i. "springfieldsko vprašanje", ki je veljalo za eno najbolj varovanih skrivnosti v zgodovini televizije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mestece Springfield v Oregonu, ki se nahaja 160 kilometrov južno od Groeningovega rojstnega kraja, je tisto, ki je navdihnilo Američana pri ustvarjanju fiktivnega mesta. Groening je dodal, da je navdih za fiktivni kraj dobil ob gledanju televizijske serije Father Knows Best, katere dogajanje je prav tako postavljeno v Springfield.

Springfield je po Mattovih besedah eno izmed najobičajnejših krajevnih imen v ZDA, tako poimenovanih pa je vsaj še 34 ameriških krajev in mest.

Animator je sicer javnost večkrat zavajal o lokaciji domačega kraja družine Simpson, kar vzbuja dvome tudi o pristnosti zadnje. Celo liki, ki nastopajo v omenjeni seriji, so skrivali resnično lokacijo Springfielda. V eni izmed epizod Homerjeva hči Lisa Simpson pokaže mesto na zemljevidu, vendar ga pred gledalci skrije Bartova glava.

Prebivalci oregonskega mesta za domnevno povezanost s fiktivnim Springfieldom vedo že od leta 2007, ko je mesto obiskal Groening pred premiero filma o Simpsonovih. Animirani junaki so postali del mestnega izročila, springfieldski muzej pa hrani celo kavč, podoben tistemu, ki se pojavi v vsaki uvodni špici posamezne epizode Simpsonovih.