Kilte radi oblečejo tudi škotski navijači. Foto: EPA
Kilte radi oblečejo tudi škotski navijači. Foto: EPA
Camilla in princ Charles
Kaj princ Charles nosi pod kiltom, ostaja skrivnost. Foto: EPA

Škoti na najrazličnejših paradah ali drugih slovesnostih ob zvokih dud navadno korakajo oblečeni v kilte, zdaj pa je škotski zaščitni znak pod vprašajem. Vojaški poveljniki škotskih čet so sporočili, da si bo moralo več kot 5.000 vojakov kilte deliti, saj niso pravočasno sklenili pogodbe z dobavitelji.

Vsi jih bodo imeli januarja 2008
Škotske čete v Iraku in Afganistanu imajo na primer le en kilt za 15 vojakov. Nadrejeni obljubljajo, da bo projekt nabave kiltov, ki bo vojsko stal približno milijon funtov, končan do januarja 2008 - takrat naj bi imel vsak vojak svoj slovesni kilt.

"Kilt ima za škotske vojake izreden psihološki pomen, saj se z njim identificirajo. Glede na razmere se lahko zgodi, da bodo nekateri vojaki odšli iz vojske, ne da bi oblekli slovesni škotski kilt," je povedal eden izmed zaposlenih v vojski. Škotski vojaki so kilte v 1. svetovni vojni nosili celo v bitkah, zdaj pa jih oblečejo le za različne slovesnosti.

Nosita ga Sean Connery in princ Charles
Zgodovina škotskega krila sega najmanj dobra štiri stoletja nazaj, zelo priljubljeni pa so kilti postali v 19. stoletju. V kiltu, pod katerimi naj Škoti ne bi nosili ničesar, se je že velikokrat pojavil škotski igralec sir Sean Connery, v njem pa se na obiskih Škotske rad pokaže tudi princ Charles.