V novi knjigi rekordov je tudi  najdaljši ristanc, ki ga je v dolžini 5,3 kilometra pripravilo Društvo mladih Jarše. Foto: BoBo
V novi knjigi rekordov je tudi najdaljši ristanc, ki ga je v dolžini 5,3 kilometra pripravilo Društvo mladih Jarše. Foto: BoBo

Med slovenskimi rekordi je najdaljše deskanje po plavajoči rampi (45 metrov) Borija Levskija, najdaljši ristanc, ki ga je v dolžini 5,3 kilometra pripravilo Društvo mladih Jarše, plesna šola Urška pa se je že tretjič uvrstila kot organizatorka največje četvorke plesalcev.

Med Guinnessovimi rekorderji so športniki: kolesar Marko Baloh, plavalec Peter Mankoč, alpinist Davo Karničar ter pokojni alpinist Tomaž Humar, jadralna padalca Gašper Prevc in Aljaž Valič, strelec Rajmond Debevec, ki se je v knjigi znašel kar z dvema rekordoma. Med rekorderji so tudi strelca Robert Ferenčak in Robert Kranjec, tekačica Jolanda Čeplak in ultramaratonski plavalec Martin Strel.

ŠKD Boštanj se podpisuje pod največji in najvišji kres na svetu, po podatkih Guinnessove knjige rekordov pa ima Slovenija tudi najstarejšo vinsko trto na svetu, ki se ponaša s kar 400 leti, najgloblje naravno brezno Vrtoglavico (603 metrov) in najstarejše glasbilo - koščeno piščal.

Leto 2012 je olimpijsko leto
Guinnessova knjiga rekordov je prvič izšla leta 1955. Velja za eno najbolj prodajanih knjig vseh časov, saj se jo vsako leto proda v več kot treh milijonih izvodih, in sicer v več kot 100 državah. Prevedena je v 26 jezikov. Leto 2012 je olimpijsko leto, zato se mu letošnja izdaja še posebej posveča. Olimpijske igre v Londonu 2012 bodo prispevale več novih rekordov: najdražji olimpijski logotip vseh časov, vreden 400.000 funtov, najdražje vstopnice in največji proračun za varovanje, London pa bo postalo tudi mesto, ki je največkrat gostilo poletno olimpijado, je poročala Slovenska tiskovna agencija.