Osnovna šola Šmarjeta. Foto: MMC RTV SLO
Osnovna šola Šmarjeta. Foto: MMC RTV SLO
O natečaju Skrivnostni možgani

Natečaj Skrivnostni možgani je organiziral Zavod za varstvo in rehabilitacijo po poškodbi glave Zarja v sodelovanju z MMC RTV SLO.

Potekal je od 15. oktobra do 31. marca, v tem času je prispelo več kot 360 izdelkov, sodelovalo pa je več kot 750 učencev iz vse Slovenije. »Izjemen odziv na natečaj smo z zadovoljstvom spremljali tudi na MMC-ju, pa ne samo številčno, izjemne so bile tudi ideje in realizacije izdelkov otrok, katerih domišljija je zares neskončna,« je zadovoljna Kaja Jakopič, vodja projekta na MMC RTV Slovenija.

Zmagovalci 3. triade so bili učenci iz osnovne šole Šmarjeta, ki so žirijo navdušili z izdelkom "Elektrokemijska hvalnica fiziki". Kot je na prireditvi razkrila njihova mentorica Darja Gašperšič, so izdelek za natečaj izdelovali v dveh delih, saj so vmes celo obupali in izdelavo prekinili, potem pa vseeno nadaljevali delo. Učenci Miha, Valerija, Timotej, Marko, Klara, Ana in Valentina so izdelali model možganov iz poliuretanske pene, ga oblikovali in pobarvali. Različne centre možganov so označili z žarnicami, ki se ob pritisku na stikalo zasvetijo. Posnetek zmagovalnega izdelka si lahko ogledate tukaj.

Pred podelitvijo nagrad je nastopil raper Kosta, največ aplavzov pa je bilo namenjenih članom improvizacijske skupine Dejmo stisnt teater, ki so jo predstavljali improvizatorji Damir Leventić, Aleksandar Rajaković in Jaka Šubic. Ideje za skeče in pantomimo so prispevali učenci, nekateri pa so se nasmejali do solz.

Zbrane je nagovorila tudi direktorica zavoda Zarja Irena Reberšak: "Vsi imamo najboljše, najbolj zmogljive prenosne računalnike. To so naši možgani."

Zmagovalci bodo konec meseca spoznali nevroznanstvenike v Ljubljani. Več o natečaju Skrivnostni možgani in zmagovalcih si lahko preberete tukaj.

O natečaju Skrivnostni možgani