Dekleta so močno razburila predvsem ženski del španske javnosti. Foto:
Dekleta so močno razburila predvsem ženski del španske javnosti. Foto:

V združenju, ki deluje pod okriljem ministrstva za delo in socialne zadeve, so mnenja, da "koledar prikazuje stevardese kot spolne objekte, na kar kaže to, da so na fotografijah le ženske, ki so v letalskem poklicu sicer redko zastopane".

Koledar za leto 2008, ki so ga v letalski družbi Ryanair poimenovali Girls of Ryanair (Ryanairjeva dekleta), prikazuje 12 fotografij stevardes v letalih ali blizu njih. Dekleta so oblečena v bikinke, obline pa "skušajo" pokriti z zaščitnimi jopiči. Predstavnica združenja María Jesús Ortiz je dejala, da ne gre za goloto ali nemoralo, temveč za način, kako so ženske prikazane na fotografijah.

Rynair ne sprejema obtožb
V družbi Ryanair, ki od vsakega koledarja namenja pet funtov v dobrodelne namene, so v svojo obrambo dejali, da so vse ženske, ki so pozirale za koledar, to storile prostovoljno. Njihov predstavnik je za Reuters povedal: "Mi ščitimo pravico žensk, ki se želijo sleči."

Proti tudi združenje potrošnikov
Špansko združenje potrošnikov Facua pa ni bilo tega mnenja. Koledar naj bi kršil španske zakone, ker naj bi promoviral nasilje nad ženskami. "Podjetje s takšnimi fotografijami napada žensko dostojanstvo, saj prikazuje stereotip nadvlade moških nad ženskami, proti čemur smo se več let borili," so dodali pri Facui.