Zbirka Pet prijateljev na slovenskih knjižnih policah čaka naslednje generacije. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Zbirka Pet prijateljev na slovenskih knjižnih policah čaka naslednje generacije. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Pet prijateljev
Katera pa je bila vaša najljubša? Foto: MMC RTV SLO
Enid Blyton
Enid Blyton je bila tista pisateljica, ki je slavni peterici vdihnila življenje. Foto: EPA
Pet prijateljev
Televizijski junaki iz 70. let. Foto: Youtube

Ob pustolovščinah Juliana, Dicka, George, Anne in zvestega Timmyja je namreč odraščala cela generacija, ki se kar ni in ni mogla nasititi napetih zgodb neločljive peterice. Štirje otroci in pes so na sočno dogodivščino naleteli med vsakimi počitnicami ali izletom, lovili so zlikovce, roparje in tihotapce, na poti vedno znova spoznavali nove prijatelje, mladi bralci pa smo z odprtimi usti požirali njihove zgodbe.

Knjižna zbirka Pet prijateljev (z angleškim naslovom Famous Five), ki jo sestavlja 21 knjig, je nastala pod peresom angleške pisateljice Enid Blyton. Čeprav je prva knjiga Na otoku zakladov v Veliki Britaniji izšla že leta 1942, smo slovenski otroci v njej začeli uživati šele v 90. letih prejšnjega stoletja. To pa so bili časi, ko še ni bilo vse na dosegu roke, zato smo morali na izid posameznih knjig iz te zbirke potrpežljivo čakati, saj so izhajale v razmiku več tednov ali celo mesecev.

Preberite tudi druge MMC-jeve skoke v mladost:
- leto 2009: Drobne radosti naše mladosti
- leto 2010: Spomini na našo in vašo mladost
- leto 2011: Najlepše risanke, ob katerih smo odraščali

A mi otroci smo si dobro zapomnili napovedane datume naslednjih izidov in zato pogosto že pri vratih čakali mame in očete ali babice in dedke, da se vrnejo domov s čisto svežo knjigo pod pazduho. Sledile so ure blaženega miru za naše starše, saj smo pograbili knjigo, se zavlekli v svoj kot in ni nas bilo na spregled, vse dokler nismo napete pustolovoščine prebrali od prve do zadnje strani. Nato pa seveda še spodnjo platnico, saj je bil tam napisan povzetek naslednje knjige, ki bo sledila, da bi vsaj približno vedeli, komu jo bo naslednjič zagodla neločljiva peterica.

Preigravanje scenarijev iz knjig
Zbirka Pet prijateljev je bila v tistih časih tudi odlično zagotovilo za otroško pokornost in pridnost: da bi si zagotovili, da nam bodo starši res kupili najnovejšo knjigo, smo bili pripravljeni obljubiti in narediti vse - brez pritoževanja smo pospravili svojo sobo, naredili domačo nalogo, šli k zobozdravniku ali pojedli špinačo. Pisalo se je leto 1991 in naši starši so zaskrbljeno spremljali vojno dogajanje v Sloveniji, otroci pa smo si v svojih igrah še naprej brezskrbno delili vloge Juliana, Dicka, George in Anne, nekdo je pripeljal še svojega psička, za katerega smo se nato pretvarjali, da je črno-beli "čistokrvni mešanec" Tim, čeprav je bil pravzaprav nemški ovčar z rodovnikom ali pa morda mali kokeršpanjel.

Zgovorni naslovi
Seveda smo znali na pamet našteti vseh 21 slikovitih naslovov iz zbirke: Na otoku zakladov, Novim dogodivščinam naproti, Na skrivnostni sledi, Na potepu, Na lovu za tihotapci, V cirkuškem taboru, Znova na Kirrinovem otoku, Skrivnost fantomskega vlaka, S kolesi na pot, V pasti, Cigančica Jo, Skrivni rov, V megli, V krempljih ugrabiteljev, Letala v viharni noči, Luč v svetilniku, Skrivnost starega stolpa, Zaklad grajskih ječ, Svetilnik na hudičevih skalah, Skrivnost šepetajočega otoka in Zadnja pustolovščina. Težko je bilo med njimi izbrati najboljšo pustolovščino, konsenza seveda ni bilo, saj je imel vsak svojo najljubšo dogodivščino.

Od miške do tigrice
Prav tako je bilo seveda z najljubšim glavnim junakom. Julian je bil najstarejši član peterice, ki je največkrat prevzel pobudo pri reševanju zapletenih detektivskih primerov, Dick je bil največji šaljivec in je pogosto zbadal obe dekleti, Anne je veljala za tiho miško, ki v nasprotju z drugimi ni preveč marala pustolovščin in je na njihovih izletih najbolj uživala v gospodinjskih opravilih, a včasih je le znala pokazati svoje kremplje, George (s pravim imenom Georgina) pa je bila najbolj svojeglavo dekletce pod soncem, ki pa se je oblačilo in vedlo kot fant. Njen kuža Timothy (Tim, Timmy) je bil svoji gospodarici neizmerno vdan, štirim otrokom pa bi se pogosto zelo slabo pisalo, če ne bi bil tako dober pes čuvaj.

Postali so neločljivi
Naj spomnimo: Julian, Dick in Anne so bratje in sestre, ki so v prvi zgodbi odpotovali na počitnice k prijazni teti Fanny in vzkipljivemu stricu Quentinu v angleško obmorsko vasico Kirrin, tam pa so se srečali z odtujeno sestrično Georgino. Sprva nikakor niso našli skupnega jezika, saj njihova sestrična ni marala tujcev, oblačila se je kot fant in se strigla na kratko, odzivala pa se je samo na ime George. Skrbno pa je varovala tudi svojo največjo skrivnost - psa Tima, ki ga je naravnost oboževala, vendar pa ji mama in oče nista pustila, da bi živel pri njih, zato ga je skrivala v vasi. Toda po srečno končani prvi pustolovščini Na otoku zakladov so se stvari postavile na svoje mesto, otroci so postali neločljivi prijatelji, zvesti Timmy pa nepogrešljivi del peterice, ki je povsod naletela na sočno dogodivščino, vmes pa se basala z gnjatjo in ingverjevim pivom.
Preprosto ni bilo isto!
Ko smo izvedeli, da bodo na slovenski televiziji predvajali tudi televizijsko nanizanko Pet prijateljev, smo skakali do stropa. Vendar pa je za številne sledilo razočaranje - dogodivščine peterice preprosto niso bile posnete dovolj ... slikovito! Obstajata dve televizijski različici - iz 70. in 90. let, a nobeni ni uspelo pričarati tistega sveta, ki smo ga s takim navdušenjem odkrivali v knjigah, na začetku letošnjega leta pa je luč sveta ugledal tudi nemški film Fünf Freunde (odlomke iz vseh omenjenih TV-različic smo priložili tudi v spodnjih videoposnetkih)!

Za konec pa še nekaj: se spomnite, kako smo neuspešno iskali Kirrin in Kirrinov na zemljevidu, ko se nikakor nismo hoteli sprijazniti, da ne obstajata? Zdaj vam na tej povezavi ponujamo priložnost, da si Kirrinov otok ustvarite kar sami. Želimo vam prijetno potovanje nazaj v otroštvo!