Nekatere stolpnice 'za vsaj slučaj' ne označijo 13. nadstopja, bolnišnice nimajo sobe s številko 13, ulice pa ne stavbe s hišno številko 13. Foto: EPA
Nekatere stolpnice 'za vsaj slučaj' ne označijo 13. nadstopja, bolnišnice nimajo sobe s številko 13, ulice pa ne stavbe s hišno številko 13. Foto: EPA
Petek, 13.
'Bili so posvarjeni. Zdaj so pogubljeni. In na petek 13. jih nič ne more rešiti.' Petek 13. je tudi odlična tržna priložnost za Hollywood.
Fidel Castro
Zanimivo, Fidel Castro je bil rojen na petek 13. Foto: Reuters

petek. In znova se sprašujemo - gre za golo vraževerje ali je strah vendarle utemeljen?

Strah pred petkom 13. ima celo svoje dolgo, zapleteno ime - imenuje se paraskevidekatriafobija. Težko ga je napisati, še težje izgovoriti, a ta fobija naj bi bila še kako resnična, saj naj bi za njo glede na spletne raziskave v blažji in hujši obliki bolehalo kar nekaj odstotkov ljudi. Zdravnik Donald Dossey, ki se je domislil te besede, je celo trdil, da bo vsak, ki lahko izgovori to besedo, ozdravljen nerazumnega strahu.

Toliko je bilo že napisanega o tem dnevu, pojavlja se veliko teorij in sklicevanj na zgodovinska dejstva, a prav toliko, kot je trditev, da gre za dan, ko ni dobro potovati, se odločati za tvegane naložbe ali igrati na srečo, je tudi nasprotujočih besed in "dokazov", da je petek 13. pravzaprav srečen dan.

Torej, če naj bi bil 13. dan v mesecu, ki je za povrh še petek, nesrečen, mora obstajati nekaj starodavnih dejstev, ki naj bi to trditev podkrepila. Poleg tega smo našteli tudi nekaj zanimivih ugotovitev o tem dnevu. So vas prepričale?

1. V gregorijanskem koledarju je 13. dan v mesecu najpogosteje prav petek. Natančneje, v vsakem 400-letnem obdobju bomo 13. v mesecu 685-krat v ponedeljek, 685-krat v torek, 687-krat v sredo, 684-krat v četrtek, 688-krat v petek, 684-krat v soboto in 687-krat v nedeljo.
2. Število 13 velja za nesrečno že vse od starodavnih dni, glas o petku kot zloveščem dnevu pa se je razširil v 14. stoletju. Kljub temu je kombinacija petka in 13. dne v mesecu postala posebej "nevarna" šele v sredini 19. stoletja.
3. Finski raziskovalci so leta 2004 ugotovili, da moški na petek 13. niso nič bolj izpostavljeni smrti v prometnih nesrečah, kot na druge petke v mesecu. Ženske pa so na ta dan kar v trikrat večji nevarnosti.
4. V Španiji in Grčiji imajo nekateri za nesrečni dan četrtek 13.
5. Štirje izmed dvanajstnih filmov, ki govorijo o dogajanju na petek 13., so bili premierno prikazani na - petek 13.

6. Vsako leto je najmanj en petek 13., a hkrati največ trije.
7. Na petek, 13. oktobra, leta 1307 je dal francoski kralj Filip IV. aretirati in mučiti na stotine vitezov Templjarjev. Drugi zgodovinski dogodek, iz katerega bi lahko izviral strah pred petkom 13., pa izhaja iz časov, ko so skandinavska in germanska ljudstva sprejela krščansko vero. Takrat so boginjo ljubezni in plodnosti Friggo izgnali na goro, zato se je maščevala tako, da je vsak petek zbrala enajst čarovnic in hudiča - torej skupaj z njo 13 oseb, da so pripravili zarote. Ime 'petek' izvira iz imena Frigga.
8. Po raziskavi Gallupa devet odsotkov Američanov verjame, da številka 13 prinaša nesrečo.
9. V Franciji je krožila vraža, da če se za eno mizo pri večerji zbere 13 ljudi, bodo vsi umrli isto leto. Zato so nekdaj poznali ljudi, imenovane 'quatorziens' ("štirinajstki"), ki so bili povabljeni le zato, da omizje ni štelo 13 ljudi.
10. Ljudje, katerih ime in priimek imata 13 črk, naj bi bili obsojeni na nesrečo. Primer: morilci Jack Razparač (Jack the Ripper), Charles Manson in Jeffrey Dahmer.

11. V Firencah je hiša med hišnima številkama 12 in 14 označena s število 12 in pol.
12. Na petek 13. so bili rojeni zvezdniški dvojčici Mary-Kate in Ashley Olsen in nekdanji kubanski voditelj Fidel Castro. Raper Tupac Shakur pa je umrl na petek 13.
13. Po ocenah vsak petek 13. svetovno gospodarstvo izgubi okoli 800 milijonov evrov, ker se zaposleni na ta dan izogibajo sklepanju poslov ali letenju.