Potujoča razstava z naslovom Triglavski ledenik nekoč in danes je del projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking partnerjev Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije (OKS).

Razstava nazorno ponazarja spreminjanje našega gorskega sveta v zadnjih desetletjih, ki je posledica podnebnih sprememb, so navedli v sporočilu za javnost.

Spreminjanje pokritosti s snegom

Od leta 1976 agencija za okolje Triglavski ledenik redno spremlja in dokumentira. Razstava je zasnovana kot fotografsko potovanje skozi čas, ki prikazuje delež pokritosti ledeniškega površja na ledeniku s snegom skozi leta. Vsebino razstave v slikah in opisih je prispeval Geografski inštitut Antona Melika Znanstvenoraziskovalnega centra (ZRC) Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Strokovnjaki opozarjajo, da Triglavski ledenik danes nima več vseh ledeniških značilnosti, kot so ledeniške razpoke in premikanje, zato lahko o ledeniku govorimo le še zaradi njegove preteklosti, ko je nedvomno še imel vse temeljne značilnosti alpskih ledenikov.

Razstava tudi v Maribor in Mojstrano

V Ljubljani bo razstava na ogled do 13. februarja, nato se bo naslednji dan preselila v Maribor v središče mesta na ulico škofa Maksimilijana Držečnika. Od tam bo potovala v Mojstrano, kjer bo od 21. februarja na ogled pred Slovenskim planinskim muzejem.

Delček Triglavskega ledenika se trenutno v Pekingu pred očmi olimpijske javnosti tali v ledeniško vodo. V Mojstrano na pragu Triglavskega narodnega parka se po koncu olimpijskih iger vrača tudi staljeni vzorec Triglavskega ledenika – Toli, kjer bo v obliki staljene ledeniške vode postal del stalne razstave muzeja.

Taljenje ledenikov je eden najvidnejših kazalnikov segrevanja ozračja v Sloveniji. Pivovarna Laško Union in OKS vabita k akciji Olimpijski koraki za bele vrhove, kjer z majhnimi spremembami navad skrbimo za ohranitev ledenega kraljestva Zlatoroga. Misijo se lahko spremlja na YouTubu in družbenih omrežjih Laškega in OKS-ja.