Prebivalci Slovenije so imeli letos 54.000 različnih imen, več kot enkrat več pa je bilo različnih priimkov, 114.000. Foto: BoBo
Prebivalci Slovenije so imeli letos 54.000 različnih imen, več kot enkrat več pa je bilo različnih priimkov, 114.000. Foto: BoBo

Seznam različnih imen prebivalcev Slovenije se je v enem letu povečal za 790 in je na začetku leta 2016 obsegal 53.759 imen (25.602 moških in 28.157 ženskih). Večina teh, 69 odstotkov, je bilo unikatnih, imela jih je torej le po ena oseba, so sporočili iz Statističnega urada RS (Surs).

Število različnih priimkov prebivalcev Slovenije je več kot še enkrat večje od števila različnih imen prebivalcev - na začetku leta 2016 jih je bilo natanko 113.531. Več kot polovica priimkov (58 %) določa samo po eno osebo, toliko priimkov je torej unikatnih.

Sestavljenih unikatnih imen je 61 odstotkov, sestavljenih unikatnih priimkov pa 76 odstotkov. To pomeni, da so imena ali priimki sestavljeni z dveh besed, pojasnjuje Surs in dodaja, da gre pri priimkih večinoma za kombinacije dveh priimkov, ki jih imajo poročene ženske.

Katera imena so najpogostejša?
Po podatkih Sursa najpogostejša imena Slovencev ostajajo Franc, Janez in Ivan, za ženske pa Marija, Ana in Maja.

Na lestvici desetih najpogostejših priimkov v zadnjem letu ni bilo sprememb. Najpogostejši priimek je priimek Novak, sledijo pa mu priimki Horvat, Kovačič, Krajnc in Zupančič, še navaja Surs.

Namesto Štefana Anže
Seznam prvih petdesetih najpogostejših ženskih imen je popolnoma enak kot v prejšnjem letu, spremenilo pa se je število prebivalk s temi imeni. Najbolj se je zmanjšalo število prebivalk z imeni Marija, Ana, Jožefa in Frančiška. S seznama petdesetih najpogostejših moških imen pa je izginilo ime Štefan, namesto njega se je pojavilo ime Anže. Med moškimi imeni se je najbolj zmanjšala pogostnost imen Franc, Anton, Ivan in Jožef.