Uzbekistanske umetnike so čez noč spremenili v fizične delavce. Foto: Getty/Guliver
Uzbekistanske umetnike so čez noč spremenili v fizične delavce. Foto: Getty/Guliver

V nasprotnem primeru bi tvegali, da pristanejo na črni listi.

Nekaj igralcev na plačilni listi državnega filmskega podjetja Uzbekkino je prejelo klic od svojih delodajalcev, da morajo na bombažna polja v pokrajini Taškent: "Bili so precej odločni. Posedli so nas na avtobus, nas odpeljali na polje in dejali: 'Poberite 30 kilogramov do kosila in ne pustite nas na cedilu.'" je dejal eden izmed igralcev. Ob tem so umetnikom dali jasno vedeti, da tisti, ki ne bo sodeloval, ne bo upoštevan pri novačenju za nove vloge oz. pri podeljevanju nagrad.

O nenavadnem dogodku so se razpisali predvsem mediji v osrednji Aziji, toda ne v Uzbekistanu, kjer stroga cenzura preprečuje kritiko oblasti. Lokalni časopisi so se razpisali o kmetijah, na katere "vabijo umetnike", da se pridružijo kmetom in jim pomagajo, je poročal BBC. Igralce in pevce so sicer že večkrat poslali na polja, da so zabavali delavce, toda to je bilo prvič, da so jih prisilili tudi k delu na polju.

Nekateri umetniki, ki uživajo močno zaščito od predsednika Islama Karimova, so celo izjavili, da s tem "izražajo svojo zvestobo". Nekateri izmed njih so celo objavili fotografije med pobiranjem bombaža in jih objavili na družbena omrežja.

Uzbekistan je prav na račun prisilnega dela, v katerega so vključeni vojaki, študenti, uradniki in včasih tudi otroci, pod močno kritiko mednarodne javnosti.