Nihče izmed paznikov ni pričakoval, da bodo v kovčku našli čisto pravega ubežnika. Foto: EPA
Nihče izmed paznikov ni pričakoval, da bodo v kovčku našli čisto pravega ubežnika. Foto: EPA

Ker je bila 19-letna Maria del Mar Arjona videti precej živčna, ko je zapuščala zapor in ker je le s težavo vlekla svoj zelo poln kovček, so se pazniki odločili, da preverijo, kaj tako težkega ima v njem. Čeprav jim je dekle zatrjevalo, da je kovček poln umazanega perila, so se odločili, da za vsak primer pogledajo vanj - in prav so imeli.

V kovčku je namreč, zvit v klobčič, ležal Arjonin fant Juan Ramirez Tijerina, sicer član nekega narkokartela, ki je v zaporu Chetumal (Centro de Rehabilitación Social de Chetumal) v zvezni državi Quintana Roo od leta 2007 služil 20-letno kazen zaradi posedovanja nezakonitega orožja. Pazniki so dekle prepustili policistom, ki bo zaradi poskusa pomoči pri pobegu zelo verjetno tudi sama končala v zaporu.

Policisti so pozneje še pojasnili, da je Tijerina zelo nevaren zapornik, ki je v zaporu že organiziral svojo "vlado" in ki se tudi v zaporu ne namerava odpovedati kaznivim dejanjem, saj so ga že večkrat zasačili pri predprodaji mamil, orožja itd. Na splošno so varnostne razmere v mehiških zaporih precej slabe, saj (uspešnih) pobegov ni malo, zaporniki pa pogosto tudi iz svojega začasnega domovanja brez težav še naprej opravljajo oz. usmerjajo različne kriminalne dejavnosti.