Drevo na nadstrešku na stavbi UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo
Drevo na nadstrešku na stavbi UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo

Združenje EPEKA drugo leto zapored organizira iniciativo #missdreves, s katero opozarjajo na okoljske probleme ter ob podpori ozaveščanja stremijo k popularizaciji okoljevarstva.

Letos bodo iniciativo izvedli na območju Mestne občine Ljubljana. Tokrat ne iščejo drevesa z najbolj bujno krošnjo ali drevesa, ki jeseni najlepše pozlati. Iščejo drevesa, ki so preživela, takšna, ujeta na območjih gentrifikacije, drevesa, ki svoje korenine vijejo pod degradiranimi območji ali takšna, ki imajo dom na območjih, ki bodo kmalu pozidana z novimi objekti in so jim šteti dnevi.

Foto: Združenje Epeka
Foto: Združenje Epeka

Z iniciativo #missdreves želijo namreč opozoriti na vpliv, ki jih drevesa imajo na okolje, družbo in posameznika.

Če se vsak dan sprehajate mimo kakšnega takšnega drevesa, ga lahko fotografirate in pošljete fotografijo na missdreveslj@gmail.com ali ga javno objavite na Facebooku s ključnikom #missdreves. Ob tem ne pozabite pripisati točne lokacije drevesa, ki ste ga poslali.

Strokovnjaki bodo med vsemi prispelimi predlogi izbrali tisto drevo, ki bo postalo #missdreves 2022, torej drevo, ki bo ambasador vseh dreves, ki so bila uničena v procesih pozidave.