Na srebrni ploščici, ki so jo našli na violini, je napisano:
Na srebrni ploščici, ki so jo našli na violini, je napisano: "Za Wallacea ob najini zaroki. Od Marie." Vodji orkestra Wallaceu Hartleyju je violino podarila njegova zaročenka Maria Robinson. Foto: EPA
Violina s Titanika
Izklicna cena violine in usnjene torbe, v kateri so jo našli, je bila zgolj 50 funtov. Foto: EPA

To je najvišji znesek, ki ga je na dražbah dosegel kateri izmed predmetov z legendarne ladje, ki se je potopila leta 1912, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glasbilo, ki so ga našli privezanega ob truplo 34-letnega vodje orkestra Wallacea Hartleyja - njegovo truplo so iz ledene vode potegnili deset dni po brodolomu ladje -so za rekordni znesek prodali na dražbi dražbene hiše Aldridge.

Dolga leta je sicer veljalo prepričanje, da je violina izginila pod morsko gladino, po več letih preverjanj pa se je izkazalo, da je violina, ki so jo leta 2006 našli na podstrešju hiše v Londonu, res Hartleyjeva.

"Za Wallacea ob najini zaroki. Od Marie."
K temu je največ pripomogla ploščica na kitari, ki jo je glasbeniku podarila njegova 33-letna zaročenka Maria Robinson. Na srebrni ploščici, ki so jo našli na violini, je namreč napisano: "Za Wallacea ob najini zaroki. Od Marie."

Robinsonova se po smrti zaročenca ni nikoli poročila, po njeni smrti leta 1939 pa je njena sestra violino podarila mestnemu ansamblu. Glasbilo je pozneje prevzela učiteljica, od nje pa je violina prešla v roke neimenovanega lastnika.

Izklicna cena violine in usnjene torbe, v kateri so jo našli, je bila zgolj 50 funtov (58 evrov), a je že po nekaj minutah prekosila znesek 220.000 funtov, kolikor je bila dozdajšnja rekordna cena za katerega izmed predmetov s Titanika.

Najvztrajnejša kupca sta prek telefona v pičlih desetih minutah zvišala ceno vse do končnega zneska.

Orkester je pod Hartleyjevim vodstvom na potapljajoči se ladji igral pesem K tebi želim, moj Bog, da bi z njo pomiril prestrašene potnike, ki so se vkrcavali na reševalne čolne. Med več kot 1.500 žrtvami nesreče so bili tudi Hartley in sedem članov orkestra.