Artefakt, ki zavzame kar nekaj prostora v garaži. Foto: Twitter/Policija Bellevue
Artefakt, ki zavzame kar nekaj prostora v garaži. Foto: Twitter/Policija Bellevue

Da se v garaži sredi mesta Bellevue "skriva" čisto prava raketa ameriške vojske iz obdobja hladne vojne, je policija izvedela, ko jih je o tem obvestil muzej vojaškega letalstva v Daytoni (ameriška zvezna država Ohio). Nekdo jih je namreč poklical in jih vprašal, ali jim lahko predmet donira.

Ker gre za nevarno orožje, je bil muzej dolžan o tem obvestiti pristojne, ki so tako prihiteli na kraj dogodka, ugotovili, da je v garaži zdaj že pokojnega stanovalca zares raketa, in poklicali ekipo za neeksplodirana ubojna sredstva.

Ta je sosede – med njimi tudi tistega soseda, ki je pri čiščenju raketo našel – hitro pomirila, da raketa ni nevarna, saj ni imela ne jedrske konice ne gorivnega elementa.

Kot so pozneje pojasnili na policiji, je šlo za raketo tipa Douglas AIR-2 Genie, kakršne so imele ZDA in Kanada v obdobju hladne vojne pripravljene za primer napada Sovjetske zveze po zraku. A na koncu raket niso nikoli uporabili – le eno so izstrelili poskusno, julija 1957 na višini 5500 metrov nad zvezno državo Nevada, podatke muzeja ameriškega letalstva povzema tiskovna agencija AP.

Ko so tehniki najdbo pregledali in ugotovili, da ni nevarna, so najprej vzpostavili stik s Pentagonom, a ker je ta sklenil, da rakete, stare več kot šest desetletij, ne potrebuje, so jo pustili pri sosedu, "ki jo bo obnovil in predal muzeju".

Kako je pokojni lastnik sploh prišel do rakete, ni jasno, sosed je povedal, da se je pospravljanja garaže lotil nekaj mesecev po njegovi smrti, ko je garažo kupil na javni dražbi. Policija je dogodek pospremila z zabavnim zapisom na družbenih omrežjih, ki ga je sklenila: "Mislimo, da bo minilo veliko, veliko časa, preden bomo dobili spet kakšen podoben klic."