Vsaka izmed medalj tehta 500 gramov. Foto: Reuters
Vsaka izmed medalj tehta 500 gramov. Foto: Reuters

Medaljam so organizatorji posvetili veliko pozornosti in so v marsičem posebne. Prvič doslej so izbočene oziroma nimajo enakomerne debeline po celotni površini; na robu pa je z laserjem vgraviran šport oziroma disciplina, za katero je medalja namenjena.

Medalje, vsaka izmed njih tehta 500 gramov, so do okolja prijaznejše. Zlato zanje so pridobivali po metodi, ki ne uporablja za okolje zelo spornega živega srebra, pri srebrnih in bronastih pa je 30 odstotkov materiala recikliranega. Trakovi, na katerih so medalje obešene, so narejeni iz predelanih starih plastenk, mislili pa so tudi na embalažo: shranjene so v ličnih škatlah, narejenih iz ekološko ustrezno pridelanega lesa.

Prav posebne paraolimpijske medalje
Posebne so tudi medalje, ki jih bodo podelili paraolimpijcem. Prilagojene so tako, da jih lahko na prvi otip prepoznajo tudi slepi in slabovidni. V njihovi notranjosti so namreč kovinske kroglice, ki ob tresenju oddajajo različne zvoke, če gre za zlato, srebrno ali bronasto medaljo. Tako lahko tudi tisti, ki ne vidijo, takoj vedo, kakšne žlahtnosti je kolajna. Najšibkejši zvok oddajajo bronaste, v katerih se skriva 16 kroglic. Sledijo srebrne z 20 kroglicami, v zlatih pa je 28 kroglic. Vse medalje pa imajo tudi napis v Braillovi pisavi Rio 2016 Paralympic Games.

Na sprednji strani je poleg logotipa iger še simboličen vzorec zrnc peska, kar po zagotovilih prirediteljev simbolizira pogum, vztrajnost in razvoj športnikov.

Spodaj si lahko pogledate, kako so videti olimpijske medalje in kako je potekal sam proces izdelave.