Pred nekaj tedni je pri 68 letih umrl Akira Toriyama, oče Dragon Balla, mange, ki je bila pozneje predelana tudi v anime. Poklonili so se mu oboževalci s celega sveta, za to pa se je odločila tudi Savdska Arabija.

Ta je namreč napovedala, da bo po motivih enega najvplivnejših in najbolje prodajanih japonskih stripov vseh časov ter legendarne animirane serije zgradila tematski park. Načrtovanje tega je plod "dolgoročnega strateškega partnerstva" med savdskoarabskim vladnim naložbenim skladom Qiddiya Investment Company in Toei Animation, japonskim producentom Dragon Balla.

Park, ki se bo raztezal na več kot pol milijona kvadratnih metrov, bo tako prva tovrstna atrakcija na svetu, ki temelji na priljubljeni franšizi. Obiskovalci naj bi se lahko zabavali naj vsaj 30 različnih vožnjah, na sredini parka se bo po načrtih bohotila osrednja posebnost – 70-metrski zmaj, ki bo narejen po vzoru Shenrona, ki v seriji daje želje. Tudi znotraj zmaja naj bi bil vlakec, poroča BBC.

Novica o gradnji je sicer naletela na mešane odzive. Medtem ko so nekateri oboževalci Dragon Balla pozdravili načrte, je kritike zmotilo predvsem dejstvo, da se park gradi v Savdski Arabiji – skrbi jih tamkajšnje stanje človekovih pravic in pomanjkanja priznavanja pravic skupnosti LGBTQ+.

Nov park se bo sicer nahajal v Qiddiya Cityju. Gre za velik zabaviščni in turistični projekt, ki se gradi v bližini prestolnice Riad. Je del načrtov z energijo bogate države za diverzifikacijo gospodarstva stran od fosilnih goriv.