O tem je dolgo sanjal. Foto: AP
O tem je dolgo sanjal. Foto: AP

Zasebna misija, ki jo je organiziralo zasebno podjetje za vesoljske polete Axiom Space in poteka v sodelovanju z Naso in podjetjem SpaceX Elona Muska, se je že začela. Opisujejo jo kot "prvo vseevropsko komercialno astronavtsko misijo na Mednarodno vesoljsko postajo."

Kapsulo SpaceX Crew Dragon so v četrtek, 18. januarja, popoldne namreč uspešno izstrelili na vrhu rakete Falcon 9 iz vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi. Pristanek štirih oseb na cilju pričakuje v soboto zgodaj zjutraj, posadka naj bi tam ostala dva tedna. Po besedah podjetja SpaceX bo med 14-dnevno misijo izvedenih več kot 30 znanstvenih poskusov, osredotočenih na človeško fiziologijo in tehnološki napredek industrije.

Strokovnjaka misije Marcus Wandt in Alper Gezeravci, Walter Villadei ter poveljnik Michael Lopez-Alegria. Foto: AP
Strokovnjaka misije Marcus Wandt in Alper Gezeravci, Walter Villadei ter poveljnik Michael Lopez-Alegria. Foto: AP

Poleg v Španiji rojenega nekdanjega Nasinega astronavta Michaela Lopeza-Alegrie, ki je poveljnik misije, italijanskega pilota Walterja Villadeija in strokovnjaka Šveda Marcusa Wandta je Nasa sporočila, da je na krovu tudi prvi turški državljan, ki je poletel v vesolje – Alper Gezeravci, poroča Deutsche Welle.

Sedež stane najmanj 50,5 milijona evrov. Foto: Reuters
Sedež stane najmanj 50,5 milijona evrov. Foto: Reuters

Ta je služil v turških zračnih silah in ima 15 let izkušenj na več letalih. "Od konca odštevanja pa vse do sem sta bila občutek in vožnja odlična," je v videoposnetku z drugimi člani posadke na krovu povedal Gezeravci, čigar vloga je misijski strokovnjak. Dodal je, da je zelo dolgo sanjal o tem, da bi lahko letel brez "stropa".

Zgodovinski trenutek so spremljali tudi v njegovi domovini, kjer so se ljudje zbrali okoli velikih zaslonov, na katerih so v živo predvajali izstrelitev.

To je sicer že tretji tovrstni polet Axioma iz Houstona v zadnjih dveh letih. Sedež na krovu vesoljskega plovila stane najmanj 50,5 milijona evrov.