Če se pretvarjamo, nas bo izdala govorica telesa, pravi Collet. Foto: http://mail.cfsnc.org/
Če se pretvarjamo, nas bo izdala govorica telesa, pravi Collet. Foto: http://mail.cfsnc.org/
George W. Bush
Znanstveniki pravijo, da iskrenega smeha ni mogoče posnemati. Foto: epa
Tony Blair
Blair menda podzavestno dvigne mezinec, kadar ga kaj vrže s tira. Foto: EPA

Nemogoče se je naučiti tako dobro lagati, da teh laži ne bi nihče odkril, trdijo znanstveniki.

Dr. Peter Collet, nekdanji profesor oxfordske univerze, meni, da tudi najrazličnejši tečaji in treningi posamezniku ne morejo pomagati, da bi popolnoma uskladil mimiko svojega obraza in kretnje rok z govorjenjem, če sam pri sebi ve, da ne govori resnice.

Kdaj politiki lažejo?
Na kongresu so razpravljali tudi o tem, kako ugotoviti, kdaj lažejo politiki. Dr. Collet meni, da nič ne more uiti ostremu očesu psihologov. Četudi si politik med govorom nadene masko, ga vedno izda neka majhna kretnja. Prav tako, kot določeni gibi vedno izdajo igralce pokra, ko dobijo res dobro ali res slabo karto.

Na konferenci je dr. Collet predstavil nekaj posnetkov in z njimi dokazal svoje trditve. Pokazal je, kako si George W. Bush grize ustnice takrat, ko je živčen.

Kako veste, da je Blair živčen?
Predvajal je tudi posnetke Tonyja Blaira, ki začne podzavestno dvigovati mezinec, kadar ga kaj vrže s tira. Kadar hoče dajati vtis, da je sproščen, pa nezavedno privzdigne obrvi. V tistih primerih, ko se Blair počuti ogroženega, vedno potisne roke v žep ali pa se z njimi dotika trebuha.

Collet trdi, da je dotikanje trebuha tudi sicer gesta, s katero se podzavestno tolažimo. Tudi nogometaši, pravi Collet, se vedno, ko zgrešijo gol, dotaknejo svojega trebuha ali zatilja.

Pravega nasmeha se ne da ponarediti
Skratka, znanstveniki trdijo, da je nemogoče lagati tako, da tega ne bi nihče odkril. "Seveda lahko politika naučite, da se smeji drugače, a pravega nasmeha ni mogoče ponarediti. Pravi smeh izvira z drugega dela možganov in se močno razlikuje od tiste maske, ki jo imajo na obrazu politiki. Pravega nasmeha preprosto ne morete narediti," končuje Collet.