Ko se je dvignil most, se je dvignil tudi penis na njem. Foto:
Ko se je dvignil most, se je dvignil tudi penis na njem. Foto:

Rusko kulturno ministrstvo in Center za moderno umetnost sta kontroverzno "gverilsko" umetniško skupino Voina (v prevodu Vojna) nominirala za nagrado za domiselnost, potem ko so na most poleg Zvezne varnostne službe (naslednice KGB-ja) naslikali ogromen falus, ki se je, ko se je most dvignil, da so pod njim lahko nemoteno plule ladje, dvignil ob omenjeno stavbo.

Skupina, ki je poskrbela za sporno podobo na mostu, je želela z omenjenim delom opozoriti na poostrene varnostne ukrepe, ki so jih uvedli v času gostovanja Mednarodnega gospodarskega foruma v mestu.

Britanski umetnik Banksy je skupini, ki je pred moskovskim muzejom ob prisegi predsednika Dmitrija Medvedjeva uprizorila orgijo, pred kratkim podaril 100.000 evrov. Pri Voini pravijo, da se posvečajo "uničevanju zastarelih represivno-patriarhalnih sociopolitičnih simbolov in ideologij". Skupina je znana tudi po tem, da so v zaposlene v McDonaldsu metali žive mačke, da bi jim "olajšali utrujajoč delovnik", večkrat imajo performanse v veleblagovnicah, kjer uprizarjajo obešanje.

Skupino Voina sestavlja več deset umetnikov in aktivistov iz Moskve. Ustanovljena je bila leta 2007, do zdaj je imela nekaj več kot 20 javnih akcij, ki so večinoma namenjene oživitvi politične umetnosti v Rusiji. Najbolj znane akcije skupine so Jebi se za potomka Medota (Medved kot Medvedjev, predsednik Rusije), Osramoti policaja v njegovi hiši, Cenzura sucks, Policaj v sutani, Juriš na Beli dom, Punk na sodišču ...

Dva člana skupine Voina, katere najodmevnejše akcije so lani predstavili tudi v ljubljanski Galeriji Škuc, sta trenutno pod policijskim nadzorom zaradi umetniškega performansa, s katerim so umetniki protestirali proti korupciji v policiji. In to na ta način, da so prevračali policijske avtomobile. Če bosta obsojena, ju lahko doleti sedemletna zaporna kazen.

Z ministrstva so sporočili, da bo dobitnik omenjene nagrade prejel 6.300 evrov.