Macrona na Kitajskem spremlja tudi žena Brigitte. Foto: Reuters
Macrona na Kitajskem spremlja tudi žena Brigitte. Foto: Reuters

Videoposnetek iz zaodrja je na Twitterju objavil sam Macron. Na njem s svojim učiteljem kitajščine ponavlja stavek, ki ga je prvič – v francoščini – izrekel, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump objavil, da ZDA izstopajo iz pariškega podnebnega sporazuma. Takrat je Macron parafraziral Trumpov predvolilni slogan "Naredimo Ameriko spet veliko". Ta slogan je Macron zdaj ponesel še na Kitajsko.

Francoski predsednik je na novo pridobljeno znanje uporabil v ponedeljek v govoru v Šijanu, prvi postaji obiska na Kitajskem. A kitajske uporabnike družbenih medijev je bolj kot njegov govor navdušil dobro minuto dolg posnetek učenja kitajščine. Macron na njem večkrat ponovi stavek "rang diqiu zaici weida" in se trudi, da bi pravilno naglasil zloge. "Kje naj torej diham?" vpraša učitelja.

Uporabniki kitajskega družbenega omrežja Weibo so Macrona pohvalili za njegov trud. "Predsednik Macron je dal resnično vse od sebe," je komentiral eden od uporabnikov. Drugi je zapisal, da je Macron s tem pokazal trdno odločnost širjenja svojega okoljskega sporočila.

Macron si je v torek ogledal tudi znamenito Prepovedano mesto v Pekingu in se srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.