Če bi se smučarja držala pred prvenstvom dogovorjenih pravil, bi lovoriko moral dobiti Haitijec, ker je v seštevku obeh tehničnih disciplin skupno porabil manj časa kot Jamajčan. A haitijska ekipa se je nato odločila, da si ga Jamaika Mike bolj zasluži. Foto: EPA
Če bi se smučarja držala pred prvenstvom dogovorjenih pravil, bi lovoriko moral dobiti Haitijec, ker je v seštevku obeh tehničnih disciplin skupno porabil manj časa kot Jamajčan. A haitijska ekipa se je nato odločila, da si ga Jamaika Mike bolj zasluži. Foto: EPA
Jean-Pierre Roy in Michael Williams
Jean-Pierre Roy in Michael Williams sta s svojim dvobojem dodobra poprestrila letošnji SP v Schladmingu. Foto: EPA
Michael Williams
Jamajčan Michael Williams se je prebil do cilja v obeh kvalifikacijskih tekmah in dvignil pokal Coll Runnings. Foto: EPA
Jean-Pierre Roy
Jean-Pierre Roy kuje velike načrte za haitijsko smučarsko prihodnost. Foto: EPA
Michael Elliott Williams
Michael Elliott Williams je začel smučati pred letom in pol. Foto: EPA

43-letni Michael Elliott Williams, ki ga v smučarskem svetu kličejo Jamaika Mike, ter 49-letni Jean-Pierre Roy z vzdevkom Rasta Piquet, sta imela na SP-ju v Schladmingu svoj lastni šov, ki pa je privabil številne medije in radovedne ljubitelje smučanja.

Haitijec in Jamajčan sta nastopala v četrtkovih veleslalomskih in sobotnih slalomskih kvalifikacijah, na katerih sta si uradno poskušala priboriti pravico do nastopa na obeh pravih tekmah. A ker sta vedela, da realnih možnosti za uspeh nimata, sta se odločila, da si bosta na prav poseben način popestrila kvalifikacijske vožnje.

Eden boljši v veleslalomu, drugi v slalomu
Dogovorila sta se, da se bosta potegovala za lovoriko za smučarja, ki ne bo zadnji. Za šalo razpoložena smučarja iz karibskih držav sta medsebojno "tekmo" v spomin na filmsko uspešnico Ledene steze poimenovala pokal Cool Runnings (Ledene steze) - to je namreč ameriška komedija iz leta 1993, ki jo je navdihnil debi jamajške ekipe v bobu na zimskih olimpijskih igrah 1988 v Calgaryju v Kanadi.

Na četrtkovih veleslalomskih kvalifikacijah je bil boljši Haitijec, ki je tekmo končal na 64. mestu, Jamajčan pa je bil 66., torej zadnji med vsemi, ki jim je uspelo končati obe vožnji. Na sobotnih slalomskih kvalifikacijah pa je Jamaika Mike vrnil Rasta Piquetu milo za drago in ga prehitel za eno mesto - bil je namreč 43., njegov tekmec pa 44., oziroma predzadnji, za njim je končal le še njegov rojak Benoit Etoc.

"Mike si ga je bolj zaslužil"
Pokal Cool Runnings oziroma veliko posodo je nazadnje zmagoslavno dvignil Jamajčan: "To je bil edini pokal, ki smo ga našli v Schladmingu ... Pravzaprav bi ga moral dobiti Roy, a smo se odločili, da si ga je Mike bolj zaslužil, ker je pokazal divjo predstavo na tem poledenelem terenu," je ob predaji nagrade dejal vodja haitijske ekipe Thierry Montillet. Poleg tega pa je Williams nastopil poškodovan, zaradi natrganih kolenskih vezi je smučal z opornico.

Če bi se smučarja namreč držala pred prvenstvom dogovorjenih pravil, bi lovoriko sicer moral dobiti Haitijec, ker je v seštevku obeh tehničnih disciplin skupno porabil manj časa kot Jamajčan.

Pred dvema letoma "one man band", zdaj veliki načrti
Williams je sicer nekdanji igralec ameriškega nogometa, odraščal je v Kanadi, smučati pa je začel šele pred letom in pol. Roy, ki živi v Parizu, je po poklicu računalničar, tokrat pa je na SP-ju nastopil že drugič. Pred dvema letoma je Haitijec na SP v Nemčijo prišel kot predsednik smučarske zveze, vodja reprezentance in smučar - vse v eni osebi. Letos pa je bila haitijska ekipa že okrepljena, saj je dobila nove člane in tudi še enega smučarja, Benoita Etoca.

Še večje načrte pa Roy kuje za Soči: "To bo prvič, da bo imel Haiti ekipo na zimskih olimpijskih igrah, zato je ta dogodek zelo pomemben," je zatrdil smučar, ki je dodal, da želi svojo državo, ki je svetu znana po naravnih katastrofah, revščini in političnih nemirih, predstaviti tudi v drugačni luči. "To je nekaj posebnega, kajti ko govorim z zvezdniki, kot sta Ligety in Svindal, ter jim pripovedujem o Haitiju, mi rečejo, da so ponosni, ker sem tukaj," je svojo udeležbo v beli karavani opisal Roy.

Povedal je tudi, da je odkril tri smučarje haitijskih korenin, ki živijo v goratih predelih Francije, se s tem športom redno ukvarjajo in bi lahko začeli tekmovati: "Moj cilj je, da bi imeli lahko čez 10 let smučarja med najboljšo stoterico," je sklenil svoje razmišljanje o načrtih za haitijsko smučarsko prihodnost.

Različni odnosi "eksotičnih" držav do smučanja
Na kvalifikacijskih tekmah v Schladmingu so sicer nastopili smučarji iz številnih "nesmučarskih" držav, kot so Indija, Južnoafriška republika, Brazilija, Peru, Uzbekistan, Libanon. Nekatere države, kot je Indija, se lahko pohvalijo s pravo trenersko ekipo in dejavno državno smučarsko zvezo, nekateri drugi tekmovalci, kot je v primeru Peruja, pa se borijo, da bi dobili vsaj domače priznanje.

V prvem priloženem posnetku si lahko ogledate posnetek treninga dveh smučarjev, ki ga je konec januarja Michael Williams objavil na svojem kanalu na Youtubu. V opisu videa pa pripisal: "Nisem ta prvi fant, ki ga vidite na posnetku. HA HA!"

V drugem priloženem videoposnetku pa si lahko ogledate reportažo (v francoščini) o nastopu Jean-Pierre Royja na SP-ju 2011!