Srbski portal Njuz je objavil članek, povezan z ljubljanskimi protesti. Foto: MMC RTV SLO
Srbski portal Njuz je objavil članek, povezan z ljubljanskimi protesti. Foto: MMC RTV SLO
Prav portal Njuz.net je bil tisti, ki je v dnevniku Danas na posebni strani objavil svoje videnje oprostitve generalov Gotovine in Markača (klik za povečavo). Foto: Marta Razboršek/Facebook

"Več kot 10.000 Slovencev je sinoči odkrilo, da jim v iskanju dobre zabave ob koncu tedna ni treba oditi v eno izmed sosednjih držav, ampak lahko ostanejo v središčih Ljubljane in drugih slovenskih mest. Večina ljudi, ki se je ta petek odpravila v središče mesta, se strinja, da tako razburljivega večera niso pričakovali," se začne članek o Ljubljani, pod katerega se je podpisal Marko Dražić.

"Nisem prepoznal svojega mesta, niti sledu ni bilo o tisti Ljubljani, iz katere zbežim za dan ali dva, kadar si zaželim dobre zabave. Komaj čakam naslednji petek, ko bom v mesto povabil še večjo družbo. Bojim se samo, da ne bo tako dobro kot takrat, kadar je zabava spontana," se v imenu očividca Ladislava Vidmarja avtor ponorčuje iz zaspane Ljubljane.

Za novo leto v Ljubljano, ne v Beograd
Nadaljuje, da so najnovejše vesti o večernem dogajanju v Sloveniji privedle do odpovedi rezervacij novoletnih aranžmajev v Beogradu, saj vse več mladih želi novo leto dočakati na ulicah slovenskih mest. "Saša Župan iz Turistične organizacije Ljubljana pričakuje, da bi bil najnovejši trend lahko tudi vaba za turiste iz sosednjih držav, prestolnica Slovenije pa bi lahko postala celo središče nočnega življenja v regiji. Številni mladi so sinoči na družbenih omrežjih zapisali, da je bila v mestu prava norišnica, kar bo vsekakor pritegnilo njihove vrstnike. Vrsto let smo želeli spremeniti podobo lepega, mirnega, a ne preveč razburljivega mesta in videti je, da smo v tem končno uspeli," članek opisuje veselje ljubljanskih turističnih delavcev.

Zapis spremlja fotografija s petkovih protestov v Ljubljani, ki so prerasli v izgrede, s pripisom, da so številni mladi na družbenih omrežjih zapisali, da je bila v mestu prava norišnica.

Lažni članki, ki jih številni berejo kot resnične
Članek, ki si ga v celoti lahko preberete tukaj, je naletel na mešane odzive, saj so nekateri trdili, da se na neprimeren norčuje iz protestov, na katerih je bila prelita tudi kri, drugi pa so jim odgovarjali, da gre za satiričen portal, v članku pa so pravzaprav zbodli zaspano Ljubljano, ne pa se norčevali iz nasilnih protestov.

Srbski portal njuz.net je pred dvema letoma močno "naplahtal" številne bralce s svojo zgodbo o pijanem Srbu, ki je v Šarm el Šejku padel s pomola in pri tem povsem po naključju ubil morilskega morskega psa, ki je predtem do smrti razmesaril nemško turistko. Številni tuji (kredibilni) mediji pa so članek povzemali in ga objavili kot resnico, ne da bi preverili verodostojnost portala njuz.net, ki slovi po svojih lažnih objavah.

Srbski satirični portal dviga prah
Srbski satirični portal dviga prah