Ere Karjalainen je svoj mobilnik tokrat vrgel najdlje. Foto: Youtube
Ere Karjalainen je svoj mobilnik tokrat vrgel najdlje. Foto: Youtube
Svetovno prvenstvo v metanju mobilnikov
Leti, leti, leti ... nokia! Foto: Youtube

Finskemu najstniku Eru Karjalainenu je svoj mobilni telefon znamke Nokia uspelo vreči dlje kot vsi drugi tekmovalci - na tekmovanju se jih je zbralo približno 50, nekateri pa so samo zaradi tega dogodka pripotovali celo iz Anglije in Indije.

Ere je po zmagi zatrdil, da je resno treniral samo enkrat, sicer pa se je na tekmovanje večinoma pripravljal s popivanjem. Njegovi prijatelji pa so takoj dodali, da so izračunali, da je s tem metom Ere za skoraj 17 metrov izboljšal razdaljo, ki je prinesla zlato medaljo v "sorodni" disciplini, metu kopja na letošnjih olimpijskih igrah.

Medalje so sicer podelili v treh kategorijah - poleg najdaljšega meta so sodniki ocenjevali tudi slog in atraktivnost metanja, za najvišja mesta pa so se v svoji skupini potegovali tudi mlajši od 12 let.

Nenavadna svetovna prvenstva
Tekmovanje The Mobile Phone Throwing World Championship so prvič priredili leta 2000 v mestu Savonlinna na Finskem, kjer je svetovno prvenstvo zdaj vsako leto. Tekmovalci se lahko odločajo za različne znamke in modele mobilnikov, edini pogoj je, da so težji od 220 gramov.

Ideja je zrasla na zelniku Christine Lund, ki se je pred nekaj leti domislila, da bi za metanje "vse bolj nepogrešljivega, a tudi vse nadležnejšega prijateljčka" začeli podeljevati medalje. Pojasnila je, da je dogodek pravzaprav dober način "zmerne telesne vadbe, ki je v bistvu okolju prijazna, saj je povsod ogromno rabljenih mobilnikov". Eden izmed prirediteljev pa je razložil: "Ljudje se velikokrat razjezijo na svoj mobilnik. Takrat si ga zaželijo raztreščiti, vreči v smeti ali v vodo ... Naše tekmovanje je prava rešitev za vse občasne sovražnike mobilnikov."

Lundova je Fince in svet sicer osrečila še z dvema ne tako zelo običajnima svetovnima prvenstvoma - svetovnim prvenstvom v savnanju in svetovnim prvenstvom v prenašanju žena.

V priloženem posnetku si lahko ogledate nekaj utrinkov z letošnjega svetovnega prvenstva v metanju mobilnih telefonov!