Človeška ribica lahko brez hrane preživi tudi do 10 let. Foto: BoBo
Človeška ribica lahko brez hrane preživi tudi do 10 let. Foto: BoBo

60 metrov pod površjem in približno dva kilometra od vhoda v Postojnsko jamo lahko obiskovalci v akvariju spremljajo sedem človeških ribic, na monitorju pa lahko opazujejo življenje mladičev.

"Človeške ribice so stare tri mesece in se lepo razvijajo, velike pa so že slabih pet centimetrov," je za TV Slovenija dejal eden izmed biologov v Postojnski jami, Primož Gnezda. "Zdaj počasi že iščejo hrano. Morda smo jih celo malo razvadili. Hranimo jih namreč vsak dan, saj po mnenju strokovnjakov še vsaj tri mesece obstaja nevarnost, da ne bodo preživele."

Vsak zmajček v svojem akvariju
V naravi se jajčeca človeških ribic izvalijo na približno od šest do deset let, zato v Postojnski jami ničesar ne prepustijo naključju ter razvoj zmajčkov spremljajo 24 ur na dan.

"Za zdaj imamo mladiče v posebnih posodah, kar je precej majhen prostor, a voda je tudi tam ves čas sveža." Vseh skupaj je za zdaj 22, načeloma pa ima vsak izmed njih svoj akvarij - če slučajno kateri izmed mladičev zboli, s tem, ko je v svojem akvariju, ne ogroža zdravja drugih.

Jajčec je bilo sicer vse skupaj 64, preživelo pa jih je 22, kar je po besedah biologa za človeške ribice popolnoma normalno. "Ko bodo zunaj nevarnosti in močni ter zdravi, jih bomo prestavili v večje akvarije. Kaj pa se bo zgodilo čez 14 let, ko bodo odrasli, pa imamo še čas razmisliti," je še dodal Primož Gnezda.

Več o razvoju človeških ribic si lahko ogledate v spodnjem prispevku.