Ali gre za poveličevanje nacizma? Foto: EPA
Ali gre za poveličevanje nacizma? Foto: EPA

Avstrijsko državno tožilstvo je namreč že začelo preiskavo primera, da bi ugotovilo, ali gre za kršenje zakona, ki preprečuje poveličevanje nacizma. Proizvajalec Roland Marte iz avstrijske dežele Voralberg je v svoj zagovor dejal, da kupcem ponuja steklenice s podobami velikih zgodovinskih oseb in si ne želi častiti nacizma.

Na njegovo marketinško potezo so se odzvali v stranki avstrijskih zelenih, ki so na tožilstvo že podali prijavo. Vodja tožilstva v Feldkirchnu Wilfried Siegele je dejal, da bodo primer podrobno preučili.

Italijansko vino z Mussolinijem
Sicer pa se je podoben primer pripetil že pred leti, ko je italijanski vinar na svoje steklenice lepil podobe Hitlerja in Mussolinija. Tudi vinar Lunardelli je zaradi tega moral pred sodnika, saj je bil obtožen, da tiskanje nalepk predstavlja poveličevanje zločinov proti človeštvu.

Lunardelli je zavrnil vse obtožbe o tem, da naj bi častil nacizem ali fašizem ter dodal, da svojim kupcem ponuja tudi vina s podobami Marxa, Stalina, Lenina in Cheja Guevare. Podobe zgodovinskih oseb naj bi na vina lepil le zato, ker se dobro prodajajo. Na sodišču mu je do zdaj tako še vedno uspelo dokazati, da ne sledi nobenim političnim ciljem.

"Ne morete nam prepovedati, da uporabljamo slike, ki jih lahko vidimo v vsaki zgodovinski knjigi. Italijanski zakon ne prepoveduje objave fotografij oseb iz obdobja fašizma ali nacizma," je povedal sin vinarja Andrea Lunardelli.