Raziskovalci so pregledali zobe in dlesni 302 olimpijcev in se zgrozili ob rezultatih. Foto: EPA
Raziskovalci so pregledali zobe in dlesni 302 olimpijcev in se zgrozili ob rezultatih. Foto: EPA

Raziskovalci so namreč pregledali zobe in dlesni 302 olimpijcev, večinoma Evropejcev, Američanov in Afričanov, ki so obiskali zobozdravstveno ordinacijo v olimpijski vasi v Londonu. Nastopali so v 25 različnih športih - približno tretjina je bila atletov, 14 odstotkov boksarjev, 11 odstotkov hokejistov na travi, osem odstotkov vseh pregledanih pa je bilo plavalcev.

Ugotovili so, da je imela več kot polovica vseh pregledanih olimpijcev piškave zobe oziroma karies - v 41 odstotkih primerov pa se zoba celo ni več dalo popraviti. Več kot tri četrtine olimpijcev, ki so sodelovali v raziskavi, je imelo začetni stadij bolezni dlesni, 15 odstotkov pa parodontozo oziroma bakterijsko vnetje podpornih tkiv zobovja.

Redki obiski pri zobozdravniku
Skoraj polovica olimpijcev zobozdravnika ni obiskala že vsaj leto dni, dvanajstina vseh pa še nikoli v življenju ni bila pri zobozdravniku. "Ustna higiena je izjemno pomembna za vrhunske športnike. Naravnost neverjetno je - in vsekakor skrb vzbujajoče - da številni vrhunski športniki, ljudje, ki ogromno truda in dela vložijo v izboljšanje fizičnih sposobnosti, nimajo ustrezne zobne higiene. Čeprav ima prav slaba ustna higiena negativne učinke na njihove treninge in tekmovanja," je ob tem dejal Ian Needleman, profesor na londonski univerzi, kjer so danes objavili izsledke raziskave.

Podobne raziskave v preteklosti so pokazale, da je lahko eden izmed razlogov za tako slabo ustno higieno vrhunskih športnikov uživanje energijskih pijač, polnih ogljikovih hidratov, drugi zelo pogost vzrok pa naj bi bil oslabljen imunski sistem zaradi izjemno intenzivnih treningov.