"Kadar se pari strastem prepustijo v skritih kotičkih, daleč od oči javnosti, kjer ne kršijo javnega reda in miru, policije to ne zanima." Foto: EPA

Sarajevski časnik Dnevni avaz piše, da policija vse pogosteje prejema prijave državljanov o parih, ki spolno občujejo tudi v gosto naseljenih predelih mest, na primer v bližini avtobusnih postajališč, v gozdičkih, parkih in na izletniških točkah. Spletni portali v BiH-u so tako nedavno objavili vrsto fotografij parov, ki so spolno občevali na javnih krajih v Mostarju in Sarajevu.

Dnevni avaz trdi, da na javnih krajih najpogosteje seksajo prešuštniki, ki so poročeni, a si ne morejo privoščiti hotelske sobe - takšne pare policija najpogosteje zaloti med občevanjem v parkiranih avtomobilih.

Parov v skritih kotičkih ne preganjajo
Podobne izkušnje imajo v zadnjem času tudi srbski možje postave, a v Srbiji so lahko pari zaradi neprimernega vedenja kaznovani z nekaj sto evri kazni ali pa celo z mesecem dni zapora. Domači zakon o kršenju javnega reda in miru pa ne določa natančno prekrškov, povezanih s spolnimi odnosi v javnosti - zakonodaja v BiH-u spolne odnose na javnih krajih namreč uvršča med prekrške v členih o brezobzirnem vedenju ali razkazovanju spolnih organov, predvidena pa je le denarna kazen, dodaja sarajevski časnik.

"Kadar se pari strastem prepustijo v skritih kotičkih, daleč od oči javnosti, kjer ne kršijo javnega reda in miru, policije to ne zanima. Odzovemo pa se, kadar se to dogaja v javnosti, saj se na ta način žali javna morala," pojasnjujejo policisti.