Tovrstni prizori se poslavljajo iz iraške družbe. Foto: BoBo
Tovrstni prizori se poslavljajo iz iraške družbe. Foto: BoBo

Prepoved je sicer del zakona o občinah in je nasprotnike zasačila nepripravljene, je povedal poslanec iraškega parlamenta. "Danes je bil sprejet zakon in 14. člen zakona prepoveduje uvoz, proizvodnjo in prodajo vseh vrst alkohola," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal poslanec Jonadam Kana.

Kana je napovedal pritožbo proti zakonu na zveznem sodišču. Kršitev zakona predvideva globo v višini od 8.000 do 20.000 dolarjev (oz. od 7.300 do 18.300 evrov).

Zagovorniki prepovedi trdijo, da je ta skladna z ustavo, ki prepoveduje kakršenkoli zakon, ki bi nasprotoval islamu. Nekateri nasprotniki prepovedi pa menijo, da s sprejetjem te zakonodaje obenem kršijo ustavo, ki zagotavlja tradicijo verskih manjšin.

Alkohol je sicer v iraških restavracijah in hotelih redko na voljo, a njegova raba je dokaj razširjena, še posebej v Bagdadu, kjer je mogoče najti številne manjše trgovine, kjer prodajajo alkohol. V Iraku tudi proizvajajo alkoholne pijače, od piva Farida do janeževega žganja Asrija arak.