Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sprva Richardu Plaudu pri Guinnesovi knjigi rekordov dosežka niso želeli priznati, saj je uporabljal napačno vrsto vžigalic. Po nepričakovanem preobratu so sodniki knjige rekordov pred dnevi sporočili, da so bili nekoliko prestrogi in Plaudu, ki je iz vžigalic sestavil kar 7,19 metra visok model Eifflovega stolpa, čestitali za rekordni dosežek.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

47-letni ljubitelj izdelave modelov je po tem povedal, da je bil pretekli teden zanj pravi čustveni vrtiljak, saj je za izgradnjo stolpa porabil več kot osem let, 706.900 vžigalic in 23 kilogramov lepila, poroča BBC.

Stolp je začel graditi tako, da je običajnim vžigalicam odrezal rdeče žveplene vrhove, vendar je kmalu spoznal, da bo to dolg in dolgočasen proces. Potem ko se je povezal z enim od proizvajalcev vžigalic, je Plaud dobil na kilograme navadnih lesenih vžigalic, da je lahko nekoliko lažje nadaljeval izdelavo svojega modela.

Rekorder, ki sicer prihaja iz Montpellier-de-Médillana v zahodni Franciji, je stolp dokončal 27. decembra, svoj dosežek pa je nemudoma sporočil tudi sodnikom Guinnesove knjige rekordov, ki so ocenili pristnost njegovega dela. Prvotno so mu rekord zavrnili, ker ni uporabljal "komercialno dostopnih" vžigalic. Toda dan po zavrnitvi si je organizacija premislila.
Mark Mckinley iz Guinnessove knjige rekordov je dejal, da so "res navdušeni, da lahko rekord odobrijo".

"Veseli smo, da lahko priznamo, da smo bili nekoliko prestrogi glede vrste vžigalic, ki so bile uporabljene v rekordnem poskusu, Richardov je res neverjeten," je povedal. Plaud upa, da bo lahko svoj stolp postavil na ogled v Parizu, kjer bodo julija potekale olimpijske igre. Prejšnji svetovni rekord je v lasti imel Toufic Daher iz Libanona, ki je leta 2009 zgradil 6,53 metra visok Eifflov stolp.