Nova pravila bodo začela veljati s 1. januarjem. Foto: Pixabay
Nova pravila bodo začela veljati s 1. januarjem. Foto: Pixabay

V Združenem kraljestvu je med razpravo o brexitu pinta postala simbol britanskega patriotizma. Članstvo v Evropski uniji ni vplivalo na mere vrčkov piva, ki so tako merili 568 mililitrov, vladni predstavniki pa so naznanili poseben način praznovanja "svobode". "Zaradi novih svoboščin ob izstopu iz Evropske unije je na britanskih policah prvič v zgodovini pinta vina," je navdušeno sporočilo britansko ministrstvo za gospodarstvo in trgovino.

Nove steklenice je namreč omogočila nova zakonodaja, ki so jo v Veliki Britaniji sprejeli letos in je preklicala vrsto zakonov, ki so bili dediščina britanskega članstva v Evropski uniji – to je zapustila leta 2020. Ti namreč vključujejo tudi zakone o standardiziranih utežeh in merah ter označevanju. "Smisel našega izstopa iz EU-ja je povezan s takšnimi trenutki, ko lahko izkoristimo nove priložnosti in zagotovimo pravi zagon našim velikim britanskim vinskim kletem in nadaljnji rasti gospodarstva," je dejal minister za podjetništvo, trge in mala podjetja Kevin Hollinrake. 900 vinogradov naj bi uporabilo shemo, sodelovanje pa je še vedno prostovoljno, poroča Deutsche Welle.

Ministrstvo je zatrdilo, da uvedbo nove velikosti – poleg standardne mere 750 mililitrov, ki velja po večini sveta, in razširjenega obsega 200- in 500-mililitrskih steklenic, ki so dovoljene za prodajo – odločno podpira industrija, ki želi zmanjšati obremenjujoče predpise. Poteza naj bi tako pomagala "spodbuditi inovacije, povečati poslovne svoboščine in izboljšati izbiro za potrošnike". Nova pravila bodo začela veljati s 1. januarjem, novo različico pa bodo lahko prodajale vse trgovine, restavracije, klubi in pubi.

Nove zakonodaje z bolj razširjeno vrnitvijo imperialnega sistema ne bo

Vlada je sicer sprožila tudi javno posvetovanje s potrošniki in jih spraševala, ali bi želeli pri nakupu večine pridelkov zamenjati kilograme in litre – Združeno kraljestvo se je namreč od leta 1960 v večini preusmerilo na metrični sistem. Glede na rezultate se je vlada odločila, da opušča načrte za novo zakonodajo z bolj razširjeno vrnitvijo imperialnega sistema oziroma anglosaškega merskega sistema. Vseeno so izdali nove smernice za spodbujanje ozaveščenosti in uporabe imperialnih mer.

Ključni razlog, ki se je pojavil pri anketirancih, ki so nasprotovali spremembi zdajšnjega sistema merskih enot, je bila zaskrbljenost, da bi večja izbira merskih enot lahko povzročila večje stroške za podjetja in ovire za mednarodno trgovino.