Jorge Mario Bergoglio na buenosaireškem metroju kramlja s potnikom. Foto: EPA
Jorge Mario Bergoglio na buenosaireškem metroju kramlja s potnikom. Foto: EPA
Jorge (prvi z desne) s sošolcema na tehniški šoli. Foto: EPA
Portret družine Bergoglio: bratje Alberto Horacio, Jorge Mario Bergoglio, Oscar Adrian, sestri Marta Regina in Maria Elena, mama Regina in oče Mario Jose Francisco. Foto: EPA

"Kar otrpnila sem pred televizorjem. Nisem mogla verjeti, da je Jorge postal papež!" je vzkliknila zdaj belolasa upokojenka. Leta 1948 (ali pa 1949, ni čisto prepričana) ji je takrat 12-letni Jorge poslal ljubezensko pismo, v katerem je zapisal, da bi se želel poročiti z njo.

"Rekel je, da bo, če ne bom privolila, moral postati duhovnik. In še dobro zanj, da sem rekla ne!" pravi gospa, ki še danes živi čisto blizu hiše v soseski Flores, predmestju Buenos Airesa, kjer je odraščal Bergoglio. "Zatreskan je bil vame, veste. Igrala sva se na teh ulicah. Takrat je bila to mirna soseska in bil je zelo prijazen fant," je še dodala.

Kot pišejo tabloidi po svetu, pa morda Damontejeva le ni bila edina ljubezen prihodnjega papeža, saj je v biografiji iz leta 2010 priznal, da je imel dekle, s katero je rad plesal tango, nato pa ga je poklicala vera. Bergoglio je odšel v samostan leta 1958, ko je imel 21 let, posvečen pa je bil 11 let pozneje.

Sestro skrbi, da bo osamljen
Sestra novega papeža Maria Elena Bergoglio, ki je 12 let mlajša od 76-letnega novega poglavarja Katoliške cerkve, pa je za Telegraph povedala, da si njen brat nikoli ni želel postati papež in da ga zdaj čaka "neskončna samota". Žal ji je, ker bo zdaj živel tako daleč stran in tudi zato, ker si je nakopal tako veliko odgovornost.

"Sem pa nanj tudi zelo ponosna - ker je prvi papež, ki ni Evropejec, ker je Latinskoameričan, ker je Argentinec in ker je moj brat." Kot je ugibala iz njegovega odziva po televiziji, se ji je zdel zadovoljen in je izraz na obrazu pokazal, da je njegovo srce srečno.

Skromni nadškof in kardinal
Jorge Mario Bergoglio se je rodil 17. decembra 1936 v Buenos Airesu v družini italijanskega priseljenca, imel je dva brata in dve sestri, od katerih je zdaj živa le še Maria. V študentskih letih je nekaj časa delal kot varnostnik v baru in je strasten navijač nogometnega kluba San Lorenzo.

Še danes ga opisujejo kot izjemno skromnega moža: čeprav je bil od leta 1998 do 2013 nadškof Buenos Airesa in ga je leta 2001 papež Janez Pavel II. povišal v kardinala, se je vse doslej vozil z javnim prevozom, živel v majhnem stanovanju z nekim starejšim duhovnikom in si kuhal sam. Tudi v konklave je priletel v ekonomskem razredu.

Najljubša slika novega papeža, ki je študiral filozofijo in ima magisterij iz kemije, je Križanje v belem Marca Chagalla, najljubši film pa Babettina pojedina, danska drama iz leta 1987 režiserja Gabriela Axla. Preden je postal nadškof, je poučeval književnost, psihologijo, filozofijo in teologijo.