V sezoni 2014/2015 se je boj za skupno zmagovalko bil prav do zadnje tekme. Na koncu je za las zmagala Veithova. Foto: Reuters
V sezoni 2014/2015 se je boj za skupno zmagovalko bil prav do zadnje tekme. Na koncu je za las zmagala Veithova. Foto: Reuters
Danes obe smučarki druga o drugi govorita s spoštovanjem. Foto: Reuters
Anna Fenninger je aprila letos postala gospa Anna Veith. Na sliki s možem Manuelom na teniškem turnirju v Kitzbühelu julija letos. Foto: Reuters

27-letna Salzburžanka je knjigo začela pisati v dolgem počivalnem obdobju po poškodbi oktobra lani na otvoritveni tekmi v Söldnu. "Tako si predstavljam, da je, ko umreš - drhteč občutek, ki se začne v prstih, se razširi na zgornji del telesa, nato pa na koncu doseže glavo in razpre tvojo zavest," se glasijo prve vrstice 272 strani dolge knjige, ki jo je napisala s pomočjo novinarja Manfreda Behra.

In v Vmesnem času Veithova ne skriva veliko - v knjigi najdemo vse od njenega otroštva in ločitve staršev do njenega spora z avstrijsko smučarsko zvezo, od tega, kako se je počutila, ko je s smučarskimi uspehi stopila z anonimnosti, do svoje skrivne poroke z deskarjem na snegu Manuelom Veithom letos pomladi.

Velika pričakovanja
Čeprav so v Avstriji na Veithovo že od mladinskih let dalje gledali kot na naslednico velike Annemarie Moser-Pröll, je smučarka nenadno slavo, ko je pri 21 letih osvojila zlato v superkombinaciji na svetovnem prvenstvu v Garmischu, vseeno slabo prenašala. "Postala sem povsem panična, blizu sem bila živčnega zloma. Nenadoma se je spremenil moj celoten obstoj in zdelo se mi je, da sem dosegla točko brez vrnitve, življenje v anonimnosti pa je sodilo v neki pretekli čas ..." piše.

Leta 2014 je postala olimpijska prvakinja, leto dni zatem dvakratna svetovna prvakinja in do 26. leta je bila že dvakratna skupna zmagovalka svetovnega pokala.

Daleč najbolj intenzivno bitko je bila v sezoni 2014/2015, ko sta s Tino Maze pripravili epski dvoboj za gledalce - Slovenka je do januarja vodila z visoko prednostjo 370 točk, a je v zadnjem delu sezone popustila, nazadnje so odločali prav vsi zavoji in globus je šel z 20 točkami razlike v roke Avstrijki.

Epski dvoboj
"To je bil dvoboj, v katerem bi morali biti zmagovalki obe," priznava v knjigi Veithova, ki je razkrila, da se je psihološka bitka zaostrila po njeni presenetljivi kombinacijski zmagi marca 2015 v Banskem.

"Ta nepričakovana zmaga ji je šla zelo v nos. Vseeno sva si čestitali in se objeli. Takrat še. V Garmisch-Partenkirchnu sva se le rokovali, v Meribelu pa povsem ignorirali. Vseeno sem jo po neki tekmi potrepljala po hrbtu. To je dejansko razumela kot poskus udarca, zato me je boksnila v roko in rekla: 'Kaj je?' Opravičila sem se ji in dejala, da sem ji želela le čestitati. Tedaj je bilo jasno, da je bolje, da se druga drugi izogibava," se spominja Veithova, ki tudi priznava, da se je na start slaloma v Meribelu odpravila izključno, da bi izvajala psihološki pritisk na tekmico.

Kljub temu pa Veithova dodaja, da je Mazejevo ves čas občudovala zaradi njene sposobnosti nastopanja toliko let na najvišji ravni v vseh disciplinah.

Kdaj točno se bo avstrijska šampionka vrnila na bele strmine, ni znano, prejšnji mesec si je za cilj postavila tekme do božiča, prav mogoče je tudi, da se bo vrnila šele januarja v Mariboru, kjer se bo lahko še zadnjič pomerila z Mazejevo. 33-letna Slovenka se bo namreč na domači tekmi dokončno poslovila od oboževalcev in sklenila svojo bogato kariero. Načrtuje pa tudi Mazejeva svojo avtobiografijo, pri kateri ji bo pomagal dolgoletni Delov športni novinar Vito Divac, eden redkih, ki ga je ekipa Team to aMaze spustila povsem zraven.

Tina Maze se je na zapise iz Annine knjige odzvala na Twitterju, rekoč: "Ali, na kratko ... ko BITKA premaga PRIJATELJSTVO. @anna_veith." Je pa ob tem dodala spravni smeško.