Benjamin Millepied med vajami v Newyorškemu baletu. Foto: Details
Benjamin Millepied med vajami v Newyorškemu baletu. Foto: Details
Zlobni jeziki so nedavno govorili, da je Portmanova razdrla zvezo Millepieda z balerino Isabello Boylston. Foto: Details
Benjamin Millepied (levo) z zasedbo Črnega laboda na svetovni premieri v Benetkah septembra letos. Foto: EPA

33-letni v Franciji rojeni Millipied te dni vzbuja zavist večjega dela moške populacije - uspešno je zaprosil za roko Portmanovo, potem ko ji je zaplodil otroka.
Kdo sploh je vitki temnolasec, ki je čez noč postal zvezda? Millepied (v prevodu: tisočnoga, kako primerno) je bil rojen v Bordeauxu in je odraščal v senegalski prestolnici Dakar, kjer je njegov oče treniral atletiko za olimpijske igre. Mati, nekdanja balerina, ga je navdušila za balet in pri osmih je že hodil na vaje. Francoski Billy Elliott.
Kot najstnik se je izpopolnjeval na konservatoriju v Lyonu, nato pa s štipendijo franocskega ministrstva študiral v ZDA. Leta 1995 se je pridružil Newyorškemu baletu, tri leta pozneje napredoval v solista, leta 2002 pa postal glavni plesalec.
"Natalie me je osupnila"
Millepied dela tudi kot koreograf, kar mu je prineslo sodelovanje pri baletnem psihološkem trilerju Darrena Aronofskega Črni labod. V njem je plesnih gibov učil prelestni zvezdi filma Natalie Portman in Milo Kunis. "Kar koli je naredil, je to vedno storil tako, da sem še vedno lahko izvedla in pri tem nisem bila videti kot kreten," nazorno pove Kunisova o Millepiedovi koreografiji. Za nekaj trenutkov ga lahko celo vidimo v filmu kot njunega plesnega partnerja. "Res, res sem padel noter. Osupel sem bil - še posebej me je osupnila Natalie, ki jo je bilo enkratno gledati," je povedal v intervjuju za revijo Details.
Ni pa ostalo le pri gledanju. Decembra je Portmanova potrdila, da sta z Millepiedom zaročena in da pričakujeta otroka. Njen izvoljenec je na videz postaven, umetniški tip, za katerega se zdi, da so vse, kar mu manjka, kaka "kulaška" očala s črnim okvirjem. Za intervju za Details je oblečen v kavbojke, sivo-rožnato majico in črne allstarke. Ima zagorelo losangeleško polt, bauhausovo tetovažo na trebuhu in par dni staro bradico. Skratka, ločite ga od drugih zapetih, togih in podepiliranih baletnikov.
Novi Baryshnikov
Svet baleta je ozek in zaprt, iz njega se težko prebijete ali ga združite z drugim svetom - Hollywoodom. Niso vsi Mikhaili Baryshnikovi. Millepiedu to očitno uspeva. "Po navadi, ko rečem ljudem, da snemam film, se vrata sama od sebe odpirajo, a baletnemu svetu je to dol viselo," nam je na tiskovni konferenci na Beneškem filmskem festivalu povedal Aronofsky. "Jasno je bilo, da mi bo Benjamin pomagal vzpostaviti stik z gledalci, ki nimajo nobenega stika z baletom. Ni bil vesoljec, kot veliko ljudi, ki sem jih spoznal v plesnem svetu."

Aronofsky mu napoveduje lepo prihodnost: "Izjemno razburljivo je biti ob njem, ker ima veliko strasti in odlično oko. Njegova prihodnost bo prostrana - in zelo edinstvena." Millepied sam priznava, da ima režiserske ambicije, intrigira ga tudi igra, rad bi produciral igro na Broadwayu ... Njegov urnik je za naslednja tri leta popolnoma zapolnjen. In to je bilo, še preden je izvedel, da bo očka.