Michael Phelps je najuspešnejši olimpijec vseh časov. Foto: EPA
Michael Phelps je najuspešnejši olimpijec vseh časov. Foto: EPA
Johnny Weissmuller
Bo Michael šel po stopinjah svojega rojaka, nekdanjega plavalca Johnnyja Weissmullerja? Eden najboljših plavalcev vseh časov, ki je osvojil pet zlatih olimpijskih medalj in eno bronasto, je po koncu plavalne kariere zaplul v igralske vode - postal je šesti igralec, ki je na platnih upodobil Tarzana - junaka džungle je odigral v 12 filmih. Postal je najbolj prepoznavni Tarzan in je še danes sinonim za podobo tulečega mišičnjaka.

Medtem ko so vse glasnejše govorice, da bo Michael Phelps zaplul tudi v igralske vode - Hollywood naj bi ga želel v vlogi Tarzana -, se je plavalec znašel v težavah zaradi svojega izleta v modne vode.

Poročali smo že, da je 27-letni olimpijski šampion postal novi obraz kampanje Core Values znanega modnega podjetja Louis Vuitton, na spletu pa so se že pojavile fotografije, na katerih se je Phelps preizkusil kot maneken. Plavalec na eni izmed fotografij, ki jih je posnela priznana fotografinja Annie Leibovitz, pozira v kadi, oblečen je le v kopalke znamke Speedo, ob kadi pa je luksuzna torba znamke Louis Vuitton. Na drugi fotografiji Phelpsu dela družbo nekdanja sovjetska gimnastičarka Larissa Latinina, ki je bila z 18 olimpijskimi medaljami do OI v Londonu najuspešnejša olimpijka vseh časov. 77-letni Larissi je rekord prevzel ravno Phelps, ki je osvojil 22 olimpijskih medalj.

Vse to bi bilo v redu, če se fotografije na spletu ne bi pojavile že 13. avgusta, saj po pravilih Mednarodnega olimpijskega komiteja športniki, ki so sodelovali na OI v Londonu, ne bi smeli promovirati ničesar, razen športnega dogodka in olimpijskih uradnih sponzorjev od 18. julija pa vse do 15. avgusta.

Predstavniki znamke Louis Vuitton in predstavniki plavalca so se obtožb branili z besedami, da so fotografije objavljene brez njihovega dovoljenja in da so neuradne.

Huda kazen Phelpsa najverjetneje ne bo doletela
Sekou Campbell
, odvetnik pri Fox Rothschildu, ki je pisal o 40. členu, ki prepoveduje športnikom promovirati druge znamke med olimpijskimi igrami, je za CNBC izjavil, da Phelpsu grozi odvzetje medalj, le če se ugotovi, da so bile fotografije objavljene namerno. Toda glede na to, da tako Phelpsovi predstavniki kot predstavniki Louis Vuittona ter pisarna Annie Leibovitz zatrjujejo, da so fotografije objavljene brez njihovega dovoljenja in da so neuradne, ameriški plavalec lahko najbrž oddahne. Kot milejša kazen se omenja tudi plačilo globe, piše britanski Daily Mail.

Phelpsov dolgoletni predstavnik Peter Carlisle je odvrgel vse obtožbe, da je upokojeni plavalec kršil 40. pravilo in da njegov nadrejeni nima nikakršnih težav z MOK-om, saj ni avtoriziral uporabo fotografij, ki so se pojavile na spletu. "Ni kršil pravila 40. člena, vse, kar šteje, je, ali je športnik dovolil uporabo. V tem primeru Michael ni odobril objave. Fotografij sploh še niso pregledali, kaj šele odobrili objavo. Športnik ne more nadzorovati nepooblaščene uporabe, tako kot vam nihče ne more zagotoviti, da vam ne bodo vdrli v hišo."

Carlisle je dodal, da se kršitve med olimpijskimi igrami dogajajo neprestano in da tega ni mogoče nadzorovati.