Ljudje so ga vzljubili, bo Toše Proeski zaradi tega postal svetnik? Foto: Reuters
Ljudje so ga vzljubili, bo Toše Proeski zaradi tega postal svetnik? Foto: Reuters
Andrijana Budimir na pogrebu Tošeja Proeskega.
Andrijana Budimir na pogrebu Tošeja Proeskega. Foto: EPA

To je potrdil predsednik cerkvene komisije za kanonizacijo vladika Petar. "Cerkev ima svoja pravila, kako neko osebo razglasiti za svetnika. Predloga se ne da takoj po smrti, saj mora preteči nekaj časa, da se zberejo konkretni predlogi, da se dobijo informacije o njegovem delovanju, in nato se odloči, ali lahko postane svetnik."

Čudeži niso nujno potrebni
Metropolit Metodij je obrazložil, da čudeži za svetost niso potrebni. "Nekdo lahko postane svetnik zaradi svoje pravičnosti in poštenega življenja, po čemer se ga ljudje tudi spominjajo. Torej je najpomembeje, da se je ta človek globoko vkoreninil v zavest naroda. Če to obstaja, lahko začnemo postopek kanonizacije. Zaradi dela, ki ga je ustvaril Toše Proeski, ga Gospod prav gotovo ne bo pozabil."

Kolone na njegovem grobu
Eden izmed Tošejevih oboževalcev podpira to idejo. "Menim, da je imel Toše Proeski vse lastnosti svetnika, saj je bil skromen, nesebičen in radodaren." Tošejevega pogreba na mestnem pokopališču v Kruševu se je udeležilo več tisoč ljudi, še danes pa v to makedonsko mesto prihajajo trume ljudi, ki želijo prižgati svečko na njegovem grobu.

Tošejevo dekle ne sme v pevčevo stanovanje
Medtem ko Cerkev razmišlja o razglasitvi Tošeja za svetega, ima njegovo dekle Hrvatica Andrijana Budimir težave s sorodniki pokojnega pevca. Mož Tošejeve sestre Andrijani ne dovoli, da pride v stanovanje, kjer sta s Proeskim živela zadnjih devet mesecev. Policija je namreč zapečatila Tošejevo stanovanje, kamor lahko vstopijo le pevčevi starši in ljudje z njihovim dovoljenjem. To dovoljenje ima Tošejev svak, ki je postal glava družine, saj pevčevega očeta Nikolo muči huda bolezen.

Andrijana želi iz stanovanja vzeti DVD-ploščo, na kateri je Tošejev nedokončan album v angleškem jeziku, saj se boji, da bo mož Tošejeve sestre DVD prodal in s tem tudi obogatel, je za srbski Blic povedal Andrijanin prijatelj.