Halle Berry želi svoji hčerki Nahli in še nerojenemu otroku zagotoviti pravico do zasebnosti. Pa bo s tem odvzeta pravica do izražanja fotografom? Foto: EPA
Halle Berry želi svoji hčerki Nahli in še nerojenemu otroku zagotoviti pravico do zasebnosti. Pa bo s tem odvzeta pravica do izražanja fotografom? Foto: EPA

Kot poročanje LA Timesa povzema BBC, bi tako v Kaliforniji prepovedali fotografiranje ali snemanje otroka brez dovoljenja njegovega zakonskega skrbnika.

Berryjeva, ki je na sodišču pričala v povezavi z načrtovanimi zakonskimi spremembami, se je aprila znašla v neprijetnem položaju na losangeleškem letališču, kamor je prišla s partnerjem Olivierjem Martinezom in petletno hčerjo Nahlo, tam pa so jih pričakali paparaci. Igralka, ki trenutno pričakuje drugega otroka, se je kriče upirala bliskavicam, a brez uspeha.

Senator Kevin de Leon, avtor zakonskega osnutka, želi z dopolnitvijo zakonodaje pred nadlegovanjem zaščititi tudi otroke uradnih oseb, med drugim sodnikov in policistov. Po omenjenem zakonskem osnutku bi se lahko kršilci znašli za zapahi za obdobje od 10 dni do enega leta, doletela bi jih globa do 10.000 dolarjev.

De Leon pravzaprav želi dopolniti zakon, ki so ga sprejeli leta 1994, da bi zaščitili otroke uslužbencev ustanov, v katerih so izvajali splave. "Čeprav je osnutek v obravnavi že skoraj 20 let, so otroci še naprej žrtve namernega nadlegovanja, ker so kazni prenizke," pravi in upa, da bi bilo z uvedbo strožjih sankcij drugače.

Pogosto so tarče paparacev prav otroci igralcev, zanimivo pa je med nasprotniki zakonodaje Združenje filmarjev Amerike, saj gre po njihovem mnenju za omejevanje svobode govora. Pri Združenju kalifornijskih izdajateljev časopisov mu prav tako nasprotujejo, saj so prepričani, da bi tako kriminalizirali tudi legitimno opravljanje novinarskega poklica. "Novinarji to počnejo. Fotografirajo," je povedal glavni svetnik združenja Jim Ewert.