Pinkett Smithova se je udeležila podelitve zlatih globusov, toda na oskarjih je ne bo. Foto: Reuters
Pinkett Smithova se je udeležila podelitve zlatih globusov, toda na oskarjih je ne bo. Foto: Reuters
false
Spika Leeja in njegove žene že drugo leto zapored ne bo na podelitvi oskarjev. Foto: Reuters

Čeprav so bili oskarji že lani predmet številnih kritik na račun premajhne raznolikosti (na družbenih omrežjih se jih je zasmehovalo pod oznako #OscarsSoWhite), so analitiki pred razglasitvijo nominirancev dobre možnosti napovedovali Idrisu Elbi (Beasts of No Nation), Willu Smithu (Concussion) in Beniciu del Toru (Sicario).

Toda edina izjema je na koncu ostala biografska drama Straight Outta Compton (mesto, ki ga je lani zasedla zgodovinska drama Selma) in Creed, ki pa je nominacijo prinesel samo Silvestru Stallonu.

Kmalu po razglasitvi se je oglasila užaljena Pinkett Smithova, ki je zapisala: "Na oskarjih ... so ljudje različnih ras vedno dobrodošli, da podeljujejo nagrade ... Ali celo zabavajo ljudi. Toda redko priznajo naše umetniške dosežke. Ali bi se morali ljudje različnih ras združiti v bojkotu?" Ob tem pa je še dodala, da jih ljudje obravnavajo tako, kot jim oni dovolijo.

Odsotnost 44-letne Pinkett Smithove je očitna. A poleg nje na prireditvi ne bo niti 58-letnega režiserja Leeja. Ta je zapisal na Instagramu, da se z ženo Tonyo Lewis Lee zaradi pomanjkanja raznolikosti že drugo leto zapored ne bo udeležil prireditve.

"#OscarsSoWhite ... Spet," je zapisal. "Ne morem podpirati tega, a pri tem nočem izpasti nespoštljiv do svojih prijateljev, voditelja Chrisa Rocka in producenta Reggieja Hudlina," je še dodal. Svojo izjavo pa je podkrepil s fotografijo Martina Lutherja Kinga Jr. in dodal, da ni naključje, da je svoje mnenje izrazil na dan, ki je v Združenih državah Amerike posvečen vodji civilnih pravic.

A ob tem je še dodal, da se pravi boj ne pojavlja na oskarjih, ampak pri izvršnih producentih hollywoodskih studiev, na televiziji in na televizijskih mrežah, kjer odločajo o izvedbi projektov.

Oglasil pa se je tudi izvršni producent filma Straight Outta Compton Will Packer. Na svoji strani na Facebooku je pomanjkanje raznolikosti na 88. podelitvi nagrad oskar označil za "sramotno". "Vsem mojim #OscarsSoWhite" ljudem, ki so jezni nad absurdnim pomanjkanjem raznolikosti, ki so jo še enkrat osvetlile nominacije za oskarje, sporočam, da vas razumem," je zapisal Packer.